Minerii şi-au pierdut răbdarea şi au blocat Defileul Jiului

La 13 ani şi nici o lună de la ultima mineriadă de care România a avut parte, Valea Jiului dă din nou în clocot. Minerii au ieşit ieri cu miile în stradă şi au reuşit să ajungă până la intrarea în Defileul Jiului, unde doar prezenţa forţelor de ordine i-a făcut să nu înainteze spre Târgu Jiu. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre şoferii prinşi în trafic, blocaţi până aseară, când ortacii au decis să se retragă spre casele lor.

Pentru prima dată de la declanşarea protestelor de la Petroşani, în curtea Companiei Naţionale a Huilei au fost aduse ieri boxe audio uriaşe şi o staţie de amplificare, aceasta fiind singura variantă prin care liderii ortacilor se mai puteau face auziţi în faţa acestora. Puhoiul de oameni ardea de nerăbdare să afle ce se discutase la Ministerul Economiei de către liderii lor, răspunsul dat de reprezentanţii minerilor care au negociat la Bucureşti fiind acela că nu se rezolvă problemele salariale, pentru care a fost întrerupt lucrul încă de luni. „Nica, Nica, n-ar rezolva nimica”, a fost reacţia promptă a ortacilor către liderul lor Petre Nica. Un miner simplu, care a fost prins în delegaţia de la Bucureşti le-a spus acestora că guvernanţii nu le vor rezolva niciodată problema. „Băi fraţilor, ăştia sunt de Cascadorii Râsului. Păi a venit ministrul ăsta al nou şi a zis către directorul general să ne dea avansurile acum mărite cu bani luaţi din lichidare şi la lichidare să primim mai puţin, dar să vedem acum că avem pe card mai mulţi bani ca să plecăm acasă. Auziţi cum gândesc ei. Cred că nu sunt cu picioarele pe pământ”, a spus minerul, după care mulţimea a înţeles că lucrurile se pot rezolva doar „altfel”.

Blocaj pe Defileu

Mii de oameni au pornit încolonaţi spre Defileul Jiului, fără ca liderii să îşi dea seama din prima ce se întâmplă, jandarmii mobilizându-se şi ei cu greu pentru a însoţi coloana de manifestanţi pe parcursul deplasării prin oraş. Mulţi credeau că mulţimea se va opri în deja binecunoscutul giratoriu „La Avion”, numai că aici jandarmii nici nu au încercat să oprească puhoiul care venea din spate ca un tăvălug. De abia în zona benzinăriilor de la intrarea în Petroşani un şef al jandarmilor şi sindicaliştii le-au spus ortacilor că trebuie să se oprească, dar vorbele lor au fost complet ignorate. Minerii au forţat nota şi au reuşit să facă mulţimea să ajungă la intrarea în Defileu, la intersecţia cu Lupeniul, acolo unde Tiberiu Cozma, fratele „Luceafărului, le-a spus colegilor săi că el şi ceilalţi colegi ai săi îşi depun mandatele dacă mai continuă înaintarea.

Pe podul de peste Jiu erau cordoane de jandarmi şi nimeni nu dorea o confruntare directă cu aceştia. Şeful Jandarmeriei Hunedoara şi prefectul judeţului au încercat şi ei să facă orice a fost posibil pentru a opri înaintarea minerilor. „Avem informaţii că vine o delegaţie să negocieze aici cu dumneavoastră”, au fost vorbele mincinoase care i-au oprit pe mineri. Evident că nu a venit nimeni la Petroşani pentru a-i băga pe mineri în seamă, dar nici aceştia nu păreau dornici de o confruntare directă cu jandarmii.

DECIŞI

„Meciul” s-ar putea disputa azi, când ortacii promit că revin de acasă cu forţe proaspete. Dorinţa lor de a pleca la Bucureşti pe jos, la fel ca la ultimele mineriade, rămâne de actualitate atâta timp cât guvernanţii care le-au aprobat salarii majorate cu vreo 200 de lei nu sunt în stare să şi facă plăţile pentru sumele respective. Decizia a fost luată pe vremea fostului ministru Ion Ariton, dar acum actualii şefi din Ministerul Economiei consideră protocolul cu sindicatele drept unul ilegal, pentru că nu există bani pentru plata acestor sume.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: