Ministerul Energiei recunoaște eliminarea cărbunelui până în 2030

Răspuns interesant obținut de senatorul de Gorj Ion Iordache, la o interpelare adresată ministrului Energiei. Sub semnătura secretarului de stat PSD, Constantin Ștefan, ministerul recunoaște că se va ajunge la eliminarea cărbunelui până în 2030. Până acum s-a recunoscut oficial că 2030 este anul de renunțare completă la huilă, urmând ca pentru lignit decizia să fie luată în perioada care urmează.

"Până cel târziu în Q2 2022 va intra în vigoare o lege care va cuprinde un calendar de înlocuire a cărbunelui, inclusiv măsuri privind închiderea/conservarea minelor și măsuri pentru recalificare și reconversie profesională și alte măsuri cu impact socio-economic asupra comunităților afectate", este angajamentul luat de autorități prin PNRR, Q2 fiind trimestrul al doilea al acestui an.

Ei bine, Ministerul Energiei știe deja ceva ce urmează ca Parlamentul să stabilească prin lege. „Pentru România, care trebuie să elimine cărbunele din mixul său energetic până în anul 2030, tranziția energetică este dificilă sau imposibil de realizat fără un impact semnificativ în stabilitatea sistemului energetic național și costuri sociale greu de gestionat“, se arată în răspunsul semnat de secretarul de stat Constantin Ștefan, în numele Ministerului Energiei.

Interesant este că, deși Iordache a cerut lămuri despre soarta CE Oltenia în contextul scumpirilor, răspunsul nu face nicio referire la contextul actual, în care o lume întreagă este afectată de criza energetică, una din cauze fiind conflictul din Ucraina.

Ministerul Energiei nu a făcut nicio referire la faptul că atât programul de restructurare, cât și PNRR au fost elaborate înainte de această criză. Întreaga lume merge spre conservarea surselor de energie pe care le are, pentru a evita colapsul, numai România are o politică de închidere și de creștere a dependenței energetice.

Liderul Forța Dreptei Gorj, Ion Iordache, a criticat politica Ministerului Energiei cu privire la cărbune: „Pe data de 23 martie 2022 am interpelat Ministrul Energiei și premierul cu privire la măsurile luate de Guvern pentru scăderea prețurilor la energie, planurile privind obținerea independenței energetice a României și planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia.

Răspunsul transmis de PSD-iști denotă o lipsă completă de transparență și o bătaie de joc la adresa gorjenilor. Nu au răspuns la nicio întrebare, nu au oferit nicio informație nouă, rulează aceleași lozinci din ultimii trei ani și menționează că nu au actualizat datele pentru că "nu sunt finalizate discuțiile cu partenerii externi" ceea ce mi se pare foarte grav din moment ce solicitarea vizează siguranța sistemului energetic național.

Vă atrag atenția că:

- prețurile la energie sunt foarte mari și statul nu ia măsuri potrivite;

- inflația a atins maximul istoric al ultimilor 32 de ani;

- prețurile cresc galopant la toate produsele, mai ales la alimente.

În aceste condiții grave nu s-a găsit niciun angajat al Ministerului Energiei care să-și facă meseria și să transmită la timp informațiile solicitate pentru informarea corectă a oamenilor.

Politrucii din fruntea Ministerului Energiei ar trebui să caute soluții pentru statul român și cetățenii săi, nu pentru afacerile unor căpușe ale sistemului“.

Galerie foto


Vizualizări: 2,843

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: