Oamenii care ştiu secretele Revoluţiei s-au strâns la Târgu Jiu

"1989 Adevăr şi manipulare" este numele unui simpozion organizat joi la Târgu Jiu. Generalul de securitate Iulian Vlad sau procurorul din procesul soţilor Ceauşescu, Dan Voinea, au fost printre sutele de participanţi. Evenimentul a fost organizat de către Institutul de Politici Publice, Administraţie şi Ştiinţele Educaţiei.

Cei prezenţi joi la Complexul Debarcader al Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu au putut afla în cadrul simpozionului lucruri mai puţin ştiute despre evenimentele din 1989. Evenimentul a fost deschis de către preşedintele Senatului universităţii, Adrian Gorun. La simpozion au participat cadre universitare, autorităţile locale şi judeţene, cadre în rezervă ale Serviciului Român de Informaţii şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Printre cei care au luat cuvântul şi au trebuit să răspundă la întrebările pertinente a celor care au căutat răspunsuri clare referitoare la revoluţie a fost şi generalul Iulian Vlad, care la acea vreme era şi şeful Securităţii Statului. Iulian Vlad a spus că nu se consideră un trădător. Acesta a explicat că nu a putut să dea ordinul de a se trage în mulţimea de oameni care se strânsese în Piaţa Palatului, aşa cum îi ceruse răspicat Nicolae Ceauşescu. "Din faţa liftului în care s-a urcat pentru a ajunge pe platforma de deasupra Comitetului Central, ca să se îmbarce în elicopter, cu voce necontrolată, şi unul şi celălalt, adică şi Ceauşescu, şi Elena Ceauşescu, au ţipat, la propriu, către ofiţerii de gardă care îi însoţeau, să se tragă, să nu se permită pătrunderea în sediul Comitetului Central. În sediu, la acea oră, erau până la aproape câteva sute de ofiţeri ai Direcţiei de Securitate înarmaţi cu cele mai bune arme din dotarea infanteriei de la acea vreme. Cu pistolete din cele mai performante, cu automatele cele mai bune, dar uşile s-au deschis, la ordinul pe care de asemenea l-am dat. Ce trebuia să facem în momentul acela? Să fi pus puşca pe mulţimea aceea, ar fi căzut ca boabele de grâu în faţa secerătorii. Nu era posibil. Aşa ceva n-aş fi făcut niciodată şi n-am făcut niciodată", a explicat Iulian Vlad.

"N-am trădat. Am jurat credinţă poporului român şi patriei mele, Republica Socialistă România. Era cel mai simplu lucru, un ordin din două cuvinte: Ordon trageţi! Sau ordon foc! Eu am socotit că nu e bine", a mai spus Vlad.

Printre alţii, la acest simpozion au mai fost prezenţi: generalul Filip Teodorescu, colonelul Ioan Făget şi Paul Carpen, redactor şef adjunct la revista Vitralii, profesorul Toader Nicoară-directorul Şcolii Doctorale de Istorie şi Studii Culturale din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca. Prezent a fost şi generalul Dan Voinea, fost procuror militar, care a condus ancheta în dosarul Revoluţiei. 

Vizualizări: 363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: