Odorul tău este acum adolescent? Uite cum să-l responsabilizezi!

Pentru un adolescent, drumul pentru a deveni responsabil e lung și presărat cu capcane, de aceea este foarte important să-l ghidezi în direcția bună. Dar cum să faci acest lucru fără să considere că vrei să-i controlezi viața?

Chiar dacă refuză ajutorul părinților, pentru ca un adolescent să devină responsabil are nevoie de aceștia. Primele lecții trebuie să le primească, de cele mai multe ori părinții, care continuă să-și sprijine copilul financiar și afectiv chiar dacă ar fi timpul ca acesta să-și ia zborul.

Lasă-l să riște! Cu cât părinții sunt mai prezenți în viața adolescentului, cu atât scad șansele tânărului de a răspunde pentru faptele sale.

Tânărul trebuie să vadă, pe propria piele, că nu totul e roz în viață. Sunt însă și părinți care își lasă brusc copilul din mână, fără ca acesta să fie anterior pregătit pentru acest lucru.

Încurajează-l să ia propriile decizii! Trebuie să aibă curajul ca în momente importante să decidă el, cu argumentele și contra-argumentele lui. Trebuie să știe să-și evalueze șansele reale, limitele și să afle că nu întotdeauna face cele mai bune alegeri, pentru care trebuie să răspundă.

Învață-l să fie intuitiv, sigur pe el, să nu facă ce fac toți ci ce crede că e mai bine pentru el, dar să-i respecte pe cei din jur.

Marchează fiecare reușită! Ca părinte trebuie să faci în așa fel încât ziua în care a luat bacul, permisul, primul job, etc, să nu treacă neobservate și să fie felicitat pentru reușita lui.

Ajută-l să vadă realitatea. Pe măsură ce trece timpul îl lași să dea piept cu realitatea. Dacă vrea să meargă la mare, dă-i o parte din banii necesari, iar cealaltă parte trebuie să o câștige singur. Laudă-l dacă este cazul, dă-i mici sfaturi dacă ți le cere. Susține-i studiile, dar doar dacă face performanță.

Vizualizări: 1,680

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: