OFICIAL! Viitorul mineritului: închideri de cariere şi concedieri

Planurile de concediere şi cel de restructurare şi eficientizare a CE Oltenia, postate pe site-ul companiei, oferă informaţii cu privire la viitorul companiei, care se pare că este deja stabilit. Pe scurt, până în 2020 dispar cariere şi angajaţi.

 „Închiderea unor capacități neviabile 16% din minerit“, este un deziderat din planul de management asumat și de noul director Sorinel Boza. De asemenea, se va trece la „valorificarea activelor neviabile, Peșteana, Chișcani, Seciuri“.

 Niciun an fără o carieră închisă

Reducerea activității din minerit se va face prin închiderea unor perimetre aflate acum în conservare: Peșteana Sud, Seciuri și Chișcani. Termenul este mai 2017. De asemenea, până la 31 decembrie 2018 se trece în conservare Cariera Husnicioara, iar la finalul lui 2019 Cariera Rovinari. „Începând cu luna mai 2017 se va demara procesul de demontare si valorificare a excavatoarelor, abzețerelor, benzilor transportoare și a altor active vandabile“, este măsura care apare atât în dreptul carierei Peșteana, cât și perimetrului Seciuri și sectorului minier Tehomir. „Cantitatea de cărbune exploatată din cadrul perimetrului Husnicioara nu este necesară sucursalelor energetice, celelalte unităţi miniere asigurând necesarul de cărbune al acestora“, se mai arată în planul realizat de Directorat.

De asemenea, anul acesta se intenționează valorificarea termocentralelor de la Brăila prin vânzare prin licitație publică cu strigare. CEO pare să fi găsit și cumpărător. „Astfel, se are în vedere valorificarea acestei centrale urmare a scrisorii de intenţie transmisă de firma olandeză BUVOCA BV privind interesul în ceea ce priveşte achiziţia acesteia. În prezent, la nivelul societăţii se lucrează la elaborarea documentaţiei necesare desfăşurării procedurii de achiziţie a serviciului de evaluare a activului SE Chiscani în vederea valorificării centralei respective prin licitaţie deschisă cu strigare, conform prevederilor legale în vigoare“.

Tot în 2017 este în plan și demararea procedurii de preluare a ICSITPML Craiova.

REDUCERI

Trecerea în conservare a unor mijloace fixe care nu se mai folosesc în procesul de producţie este de asemenea în planul conducerii, calculând cu această măsură o reducere a cheltuielilor cu amortizarea de 37,98 milioane lei.

Vizualizări: 10,442

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: