Lista de revendicări a FNME: Câştig mediu de 4.100 de lei!

Sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au conceput lista de revendicări la negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă al companiei, având solicitări mult mai mari chiar şi decât ale celor de la federaţiile Univers, Petrom și  Energetica. FNME a prezentat şi lista de nemulţumiri, care în mod bizar nu se îndreaptă spre preşedintele Directoratului Sorinel Boza, care este și șeful negocierilor, ci către directorul financiar demisionar Laurenţiu Ciobotărică. O nouă ședință a comisiei de negociere are loc luni, la Rovinari.

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) pare că evită să intre în conflict cu preşedintele Directoratului CE Oltenia, Sorinel Boza, dar îşi îndreaptă nemulţumirile spre directorul financiar Laurențiu Ciobotărică. Bugetul este construit de direcţia financiară, dar este greu de crezut că fără implicarea întregii conduceri.

Creştere de 8,4%

Vineri, sindicatele din federaţie au fost consultate și au fost puse pe hârtie niște lucruri care au fost trimise şi presei. La prezentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2017 nu a fost prezentată și creșterea de productivitate fizică a muncii care este 14%, potrivit FNME. De asemenea, sindicaliștii coordonați de liderul Dan Pîrvulescu spun că ar trebui o creştere a câştigului mediu cu 8,4%, ceea ce reprezintă 60% din productivitate, conform OUG 26/2013. Practic, câştigul mediu lunar ar trebui să fie 4.096,87 lei în 2017.

FNME spune că va solicita în cadrul negocierilor ca această creştere de 8,4% să fie făcută prin creșterea valorii tichetului de masă la 15 lei pe zi, acordarea unui voucher de vacanță de 1.000 lei pentru fiecare salariat, acordarea către fiecare salariat a primelor ocazionale în valoare de 1.000 lei/ eveniment, refacerea grilei de salarizare astfel încât clasa minimă să fie în intervalul 1.800-2.000 lei, iar raportul între clasa maximă și clasa minimă din grilă să fie 6 și nu 12, așa cum este în prezent. În plus, sindicatele cer reaşezarea salarizării pe meseriile și funcțiile din Complexul Energetic Oltenia, în funcție de pregătire, condițiile de lucru și sarcinile generale și speciale din fișa postului. Ca și celelalte federații, și FNME cere majorarea adaosului lunar la 350 lei/lună pentru fiecare salariat, adăugând că acest lucru putea fi realizat încă din luna iulie 2015.

SALARIU

Un punct extrem de important se referă la acordarea salariului mediu brut/salariat pe sucursale și EMC-uri în funcție de producția repartizată acestora și costul Gcal la cărbune și a MWh la energie electrică.

COTA

Se solicită, de asemenea, cota de 10 tone de cărbune și acordarea alimentației de protecție, conform legii. Cota de cărbune a fost pierdută la negocierile anterioare, această facilitate fiind acordată doar dacă societatea își permite. Astfel, anual se negociază cota de cărbune.

Vizualizări: 5,357

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: