Opere înverzite, turişti indignaţi: Pentru Brâncuşi trebuie făcut mai mult

Vizitatorii care ajung în aceste zile în Parcul Central din Târgu Jiu pentru a vedea poate pentru prima şi ultima dată operele lui Constantin Brâncuşi rămân uimiţi să afle că muşchii şi lichenii trăiesc bine pe piatra modelată de marele artist. Autorităţile anunţă că operele vor fi curăţate doar în baza unui proiect la care lucrează specialişti care mai au nevoie de 6 luni pentru a-şi termina cercetările.

Multe din scaunele ce compun celebra Alee a Scaunelor au ajuns să fie mai mult verzi, cu cinci ani în urmă acestea şi Poarta Sărutului ajungând să fie considerate „îngălbenite” după ce au fost spălate cu apă sub presiune la fel ca o maşină dusă într-o spălătorie auto. Turiştii se aşteptau să vadă o evoluţie în bine a felului în care sunt îngrijite operele însă descoperă că la fiecare an ce trece se mai adaugă un scandal pe această temă. „De opt ani am plecat în Anglia şi acum am revenit acasă, pentru că mi-am adus şi băiatul care stă şi el de cinci ani cu mine, ca să îşi vadă rădăcinile. Vreau să nu uite de unde am pornit cu toţii, dar rămâi fără cuvinte când auzi că pe lucrări de acest gen cresc muşchi şi lichene. Nu ştiu ce se va alege din ţara asta, dar încep să cred tot mai mult că e nevoie de o curăţenie generală, nu doar aici la opere. Nu ştiu cine o va face şi cum, dar simt că e nevoie de aşa ceva”, spunea o gorjeancă revenită pe meleagurile natale după mulţi ani.

O altă turistă, ajunsă pentru prima dată în oraşul lui Brâncuşi a reamintit că americanii organizează acum o expoziţie cu lucrări inedite ale marelui sculptor pe care ea şi le-ar fi dorit expuse în România, nu în America. „Parcul arată destul de îngrijit, iar pentru Brâncuşi oricând trebuie făcut mai mult, mai ales că am auzit că în America se deschide un salon cu 11 lucrări ale lui care nu au mai fost văzute până acum. Sunt expuse şi alte lucruri personale ale lui şi eu cred că, în mod normal, toate astea ar fi trebuit să fie la noi organizate, să ne bucurăm şi noi de ele. Veneau americanii la noi să le vadă, nu să ne ducem noi la ei. Aşa, la noi ce vedem, muşchi şi licheni, că înţeleg că astea cresc pe operele din piatră. Îmi pare rău pentru toate astea”, a spus turista cu mâhnirea că nici măcar în anul Centenarului Brâncuşi nu este scutit de un nou scandal la el acasă.

„Fenomene normale”

Şeful Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Doru Strâmbulescu, a ţinut însă să dea asigurări că muşchii şi lichenii sunt „fenomene normale”. Atât de normale încât vor rămâne şi în perioada următoare acolo unde sunt şi, cu câteva ploi în următoarele zile, aceştia s-ar putea înmulţi şi mai mult. Curăţarea operelor se va face doar în baza unui proiect la care lucrează specialişti care mai au nevoie de 6 luni pentru a-şi termina cercetările. Apoi, autorităţile vor trebui să aloce fonduri şi să organizeze o licitaţie în urma căreia ar trebui să găsească şi o firmă dispusă să efectueze lucrările de curăţare a operelor. Va trece iarna şi va veni iar sezonul cald până când vor reapărea, probabil, aceste „fenomene normale”, lucrările de biocidare fiind însă recomandate a fi efectuate de două ori pe an încă din 2003, când operele au fost restaurate cu mulţi bani împrumutaţi de Statul Român de la Banca Mondială.

„Sunt fenomene normale, care nu pun însă în pericol în mod fundamental operele din piatră. Apar în urma intemperiilor, a fenomenelor de îngheţ-dezgheţ, e un fenomen normal care poate fi înlăturat prin metode care vor fi stabilite de specialişti. Aceştia vor decide metodele de intervenţie. Operele vor fi curăţate în baza proiectului ce va fi avizat de Ministerul Culturii. Cu siguranţă vor avea loc procese de intervenţie şi curăţire a operelor din piatră. După 2013, Ministerul Culturii ne-a sugerat clar că trebuie să încheiem un contract cu Institutul Naţional de Cercetare în Optoelectronică şi să formăm o echipă pluridisciplinară care să decidă cum se va acţiona, ceea ce am şi făcut. Acest proiect ne va da soluţiile pentru întreţinerea şi conservarea ansamblului de la Târgu Jiu pe termen lung”, a menţionat Doru Strâmbulescu.

Vizualizări: 616

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: