Pământul a început să se despice în mai multe zone din Statele Unite!

Statele Unite ale Americii extrag atât de multă apă subterană încât au apărut crăpături uriașe în pământ în diverse zone din sud-vest, inclusiv în Arizona, Utah și California. Apa subterană reprezintă cea mai importantă sursă de apă potabilă din lume, furnizând aproape jumătate din apa potabilă și 40% din necesarul pentru irigații la nivel global.

Oamenii pompează apă din subteran mai rapid decât Terra poate reface rezervele în mod natural. Atunci când prea multă apă din subteran este pompată din acviferele naturale de sub suprafață, solul începe să se deformeze și încep să apară aceste crăpături, a explicat Joseph Cook de la Arizona Geological Survey, citat de ScienceAlert. Fisurile „nu sunt un fenomen natural. Este ceva ce noi am cauzat”, a mai spus cercetătorul, conform ScienceAlert.

Fisurile sunt un semn că există tensiune în Pământ și apar atunci când solul din zonele plate și-a pierdut din susținere. Fisurile apar de obicei în bazinele dintre munți și pot cauza pagube pentru locuințe, canale și drumuri, dar și baraje.

Oficialii din statul american Arizona cunosc această problemă de ceva timp și monitorizează situația încă din 2002. Există aproape 300 kilometri de fisuri cartografiați momentan de către specialiștii de la Arizona Geological Survey.

O investigație recentă a jurnaliștilor de la New York Times a arătat că fisurile sunt o dovadă a unei crize naționale. Jurnaliștii au investigat nivelurile apei din zeci de mii de zone din Statele Unite și au descoperit că acviferele care alimentează 90% dintre sistemele de apă din SUA sunt atât de epuizate încât s-ar putea să nu se mai refacă niciodată.

Aproape jumătate dintre siturile monitorizate au înregistrat „un declin semnificativ” în ultimii 40 de ani. Patru din 10 situri au atins „recorduri negative” în ultimul deceniu.

Acviferele ar avea nevoie de secole sau chiar mii de ani pentru a se recupera, iar unele zone din Arizona deja nu mai pot fi salvate.

Una dintre principalele probleme este faptul că nu există o reglementare clară în Statele Unite. Guvernul federal nu are foarte multe legi în această privință, iar statele individuale au reguli care variază de la regiune la regiune.

Asta înseamnă că nu există o limită atunci când vine vorba de folosirea apei din subteran, iar oamenii pot epuiza rezervele.

Vizualizări: 3,521

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: