Până la ce vârstă trebuie folosit scaunul auto pentru copii

Atunci când vine vorba despre transportul copiilor cu mașina, legislația românească are o serie de prevederi clare. Micuții trebuie să stea în dispozitive omologate, care se montează în mașină și se prind în centurile de siguranță sau în isofix.

Încă de la naștere, copiii ar trebui să fie transportați în mașină în dispozitive care să fie sigure pentru ei. Legislația românească vine cu o serie de precizări clare în acest sens. Nou-născuții trebuie să fie transportați în scoică sau în scaun auto special pentru vârsta lor, încă de la naștere. Astfel, de la primul drum cu mașina, cel de la maternitate spre casă, bebelușii trebuie să stea în mașină în dispozitive omologate.

Pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de scaune auto adaptate vârstei lor. Modelul de scaun auto va fi ales de către părinți în funcție de dimensiunile copilului și de modelul mașinii. Scaunele pentru mașină au anumite limite de greutate și înălțime. Atunci când aceste limite sunt depășite, scaunul auto trebuie să fie schimbat.

Legislația prevede înălțimea până la care copiii trebuie să stea în scaune auto, nu neapărat vârsta. Potrivit legii, până ating înălțimea de 135 cm, copiii au nevoie de scaune. De obicei această înălțime este atinsă în jurul vârstei de 12 ani. După ce renunță la scaunele auto, copiii pot fi transportați pe locurile din spate, cu centura de siguranță. Aceasta nu trebuie să le treacă peste față sau gât. Din acest motiv, de când renunță la scaune și până ajung la înălțimea de 150 cm, majoritatea copiilor au nevoie de înălțătoare auto, care se fixează în sistemul isofix al mașinii.

”Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.”, se arată în capitolul V din Reguli de circulație / Secțiunea I – Reguli generale.

Mulți părinți investesc în scaune auto de calitate, care se pot regla pe înălțime, gândindu-se că le vor folosi ani buni. În funcție de cât de repede crește copilul, scaunul auto poate să rămână mic. Atunci când copilul depășește limita de înălțime sau de greutate recomandate de producătorul scaunului auto, acesta trebuie schimbat.

Scaunul auto trebuie schimbat imediat dacă mașina a fost implicată într-un accident, chiar dacă nu pare deteriorat. Chiar și o tamponare ușoară poate afecta structura de rezistență a scaunului auto, astfel încât acesta nu mai oferă protecția ideală.

Vizualizări: 3,369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: