Pensionările din CE Oltenia vor fi compensate cu angajări

Plecările masive spre pensionare ale angajaților Complexului Energetic Oltenia vor fi compensate cu angajări. Este promisiunea făcută de Daniel Burlan, președintele Directoratului companiei. Acesta a explicat că vor fi angajați tineri în zonele unde lipsa de personal va fi acută după pensionare minerilor și a energeticienilor, mai ales că, din estimările companiei, în cinci ani peste patru mii de salariați se vor pensiona.

Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia, a explicat, la Accent TV, că planul de restructurare prin care trebuie să treacă producătorul de energie nu prevede disponibilizări. Mai mult, vor fi deja plecări multe în rândul celor care vor ieși la pensie anii următori: „Dacă și din anul 2021 se păstrează aceleași condiții de pensionare, în 2025 sunt inventariate 4500 de persoane care îndeplinesc condițiile de pensionare. Această deplasare de personal spre pensie nu înseamnă că facem disponibilizare de personal cu plăți compensatorii. Va trebui să angajăm tineret, să facem o reconversie profesională pentru grupurile de gaze. Nu trebuie să se sperie oamenii că pleacă acasă. În momentul de față, nu se pune problema disponibilizărilor forțate”.

În câțiva ani, termocentralele din județul Dolj nu vor mai avea nevoie de cărbunele din Gorj. „Până la finele anului 2025 – 2026, zona Craiovei nu va mai avea nevoie de cărbune pentru că va trece pe gaz. Până atunci, își va epuiza rezervele Cariera Peșteana care furnizează cărbune în Turceni, cea mai mare cantitate. Cantitatea aceasta poate fi compensată de una dintre carierele din Motru. Roșiuța poate să livreze fiindcă este o carieră de perspectivă, are rezerve și costurile vor permite livrarea în condiții avantajoase la Termocentrala Turceni”, a mai explicat Burlan.

În plus, patru cariere își vor închide porțile pentru că vor termina rezervele de cărbune. Angajații vor fi redistribuiți în alte zone, a mai dat asigurări managerul companiei energetice: „Cele patru cariere – Rovinari își epuizează cărbunele anul acesta, Cariera Peșteana, în 2024, Husnicioara la fel, iar Lupoaia, în 2027. Carierele care vor rămâne vor acoperi necesarul de cărbune pentru cele două termocentrale, Rovinari și Turceni. La Craiova, va fi un grup pe gaze și la Turceni la fel, la Ișalnița vor fi două grupuri. Acest program va fi completat cu patru parcuri fotovoltaice”.

Vizualizări: 26,122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: