Polovragi: Bunătăți preparate la ceaun, în fața turiștilor

Sute de oameni au participat la prima ediție a festivalului organizat la Polovragi și dedicat păstrării tradițiilor gastronomice. Bucătari și localnici din zece localități din Oltenia de sub munte au gătit mâncare la ceaun, în fața turiștilor. Că totul a fost delicios a stat dovadă faptul că oalele cu mâncare tradițională s-au golit repede. 

Din Novaci, a fost adus tocanul de oaie. Un preparat gătit de sute de ani de ciobanii din zonă. "Îl fierbem la foc domol cam patru ore, până se desprinde carnea de pe os. Secretul este ca oaia să fie tânără. E carnea mai fragedă. Nu punem nimic, fierbe carnea în seul ei. Turiștii au fost foarte curioși și ne-au spus că le-a plăcut mâncarea. Drept dovadă, s-a si golit repede ceaunul", ne-a spus domnul Marius, din Novaci. 

De la Polovragi, oamenii locului au adus carne la garniță, șunculiță, mămăligă, brânză și tocan de oaie. O tânără din Baia de Fier le-a făcut poftă curioșilor cu o tocană haiducească. "Are carne, ciuperci, smântână. A fost foarte cerută de pofticioși", a spus Sidonia. 

La simpozion, cei prezenți au mai degustat varză delicioasă, gătită la oală de lut, fasole cu ciolan, tochitură de porc, bulz cu brânză de burduf. "Cel mai mult mi-a plăcut varza. Are un gust care mi-a amintit de mâncarea bunicii, din copilărie", a spus o turistă. "Am gustat vreo două feluri. Nu poți să te abții. Arată și miroase foarte, foarte bine. Delicios totul", a spus un alt turist. 

Autoritățile locale promit să ducă tradiția mai departe. Ne dorim să aducem în față tradițiile, rețetele tradiționale românești. Trebuie să scoatem în faţă bucătăria veche, bucătăria tradiţională, care ne reprezintă. Simplităţile acestea nu sunt decât lucruri foarte ziditoare", a afirmat primarul din Polovragi, Gheorghe Epure.

Galerie foto




Vizualizări: 1,967

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: