Pompierii, îngroziți după ce au stins focul: Am găsit animale carbonizate

Pompierii gorjeni continuă acțiunea prin care își propun să convingă gorjenii să renunțe la incendierile miriștilor. Salvatorii trag noi semnale de alarmă și spun că, pe lângă câmpuri și păduri arse, incendiile de vegetație poluează și distrug fauna. Nu de puține ori, pompierii au găsit animale carbonizate în arderile necontrolate.

Pompierii au mers în teren nu doar să stingă focurile scăpate de sub control, ci și pentru a-i sfătui pe gorjeni să renunțe la această practică. Au implicat în campanie și autoritățile locale, dar și Garda de Mediu ori APIA. Asta pentru că cei prinși că dau foc vegetației riscă amenzi și pentru că poluează. De asemenea, dacă primesc subvenție de la APIA, o pot pierde dacă incendiază terenurile.

„Am mers din poartă în poartă, să le explicăm oamenilor riscurile pe care le implică aceste arderi, sancțiunile pe care le pot lua. Serviciile voluntare pentru situații de urgență efectuează efectiv patrulări pentru a identifica la timp aceste arderi necontrolate și anunță ISU ca să intervină la timp”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Dacă tot anul trecut, au fost circa 700 de incendii, în 2022, numărul focurilor scăpate de sub control a fost mult mai mare. În primele trei luni din acest an, au fost deja aproape 600 de incendii de vegetație și au ars mii de hectare de vegetație uscată. În unele zone, focul a ajuns și în păduri.

„Oamenii trebuie să știe că este necesară o aprobare de la primărie. Permisul de lucru cu focul se eliberează de la primărie. Arderea se va desfășura doar pe timp de zi, când nu bate vântul, trebuie să ne luăm toate măsurile de stingere a incendiului, să avem o sursă de apă, un stingător, să avem cu stinge incendiul dacă se extinde. Eu sfătuiesc cetățenii să renunțe la aceste practici. Cred că nu există nicio țară din UE care să se confrunte cu acest fenomen de o amploare cum o avem noi. În țările civilizate s-a renunțat de mult la asta. Colegii găsesc animale carbonizate”, a mai spus Chisim, într-o emisiune la 1 Plus TV.

Vizualizări: 5,499

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: