Premiu de iresponsabilitate socială pentru CE Oltenia

Vineri, 29 mai 2015, a expirat cel de-al treilea termen pentru remedierea situației în cartierul Submaidane, Turceni, jud. Gorj, afectat de inundația cu cenușă de la termocentrala Turceni în decembrie 2013. Lucrările și despăgubirile sunt însă departe de final.

Greenpeace a vizitat astăzi zona afectată de accidentul de mediu și a stat de vorbă cu câțiva dintre locuitorii afectați, nemulțumiți de procesul de remediere și de despăgubiri.

Fiindcă lucrările au înregistrat întârzieri peste întârzieri, afectând de un an și jumătate calitatea vieții locuitorilor, Greenpeace a oferit astăzi Complexului Energetic Oltenia o distincție pentru contraperformanță. Reprezentanții Greenpeace au mers la sediul CEO din Târgu Jiu și au înmânat drept premiu o clepsidră, simbolizând timpul scurs ireversibil prin întârzieri, precum și o diplomă de iresponsabilitate socială, pentru neglijența cu care firma îi tratează pe cei afectați de accidentul ecologic.

Față de lucrările și termenele comunicate oficial de către Complexul Energetic Oltenia, Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu Gorj, realitatea stă altfel:

* Contrar comunicărilor oficiale1, drumul nu a fost nivelat și acoperit cu balast, ci este fie înecat de noroi, atunci când plouă, fie o sursă de praf, în zilele uscate.

* Familiile prejudiciate au primit despăgubiri doar pentru anul agricol 2014; pentru 2015 nu au văzut nici un ban2, deoarece lucrările trebuiau finalizate încă de la finalul lui septembrie 2014.

* Masa uriașă de cenușă, stivuită provizoriu3 între calea ferată și canalul de deviere a torenților încă nu a fost mutată în depozitul dedicat. În zilele cu vânt moderat, cenușa rămasă în zonă face aerul din Submaidane irespirabil, spre disperarea locuitorilor. În luna aprilie, Greenpeace a sesizat4 Garda de Mediu din această cauză, demers în urma căruia autoritatea a solicitat CEO să urgenteze lucrările și a amendat compania5.

* Conform documentelor oficiale, inițial remedierea calității terenurilor agricole afectate presupunea aducerea de sol fertil și acoperirea suprafețelor de pe care a fost curățată cenușa. Ulterior, soluția tehnică a fost schimbată, iar conform celei noi, locuitorii nu vor mai primi sol fertil, ci “descoperta stratului de cenușă se va face așa încât să nu rămână pe sol un strat cu o grosime mai mare de 5 – 10 cm de cenușă. […] Ararea terenurilor la o adâncime de 25 – 30 cm.6” Localnicii afectați nu au fost informați asupra acestei schimbări.

* Termenul de remediere7, anunțat inițial pentru 30 septembrie 2014 – 9 luni de la accidentul de mediu – a fost restabilit pentru 27 februarie 2015, apoi amânat iarăși, prin act adițional, până la 29 mai 2015. Locuitorii nu au fost informați despre modificările de termene.

Greenpeace a aflat aceste informații cerându-le în mod expres de la CEO și de la autoritățile de mediu. Întârzierile au avut atât motive previzibile, ce puteau fi anticipate cu ușurință, precum timpul nefavorabil din perioada de iarnă, fie motive uneori absurde, precum „deficiențe în aprovizionarea cu motorină pentru utilajele folosite la încărcarea și transportul cenușii (activitate întreruptă între 08.10.2014 – 29.10.2014)8” – deci trei săptămâni doar din lipsă de motorină.

Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace afirmă „Considerăm că finalizarea lucrărilor de reparații la un nivel de calitate satisfăcător este urgentă și obligatorie pentru C.E.O. Facem apel la conducerea societații să dispună alocarea tuturor resurselor necesare pentru rezolvarea în mod responsabil a deficiențelor semnalate. De asemenea, le cerem autorităților de mediu să folosească toate parghiile de care dispun pentru supravegherea acestui proces.”

Printr-o scrisoare comunicată oficial directorului executiv al CEO, dl Laurentiu Ciurel9, Greenpeace îi cere acestuia asumarea în mod public a unui angajament ferm pentru rezolvarea în termen de o lună a tuturor problemelor semnalate în cazul Submaidane.

Sursa: Comunicat de presă

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: