Prepară acasă lichiorul de smochine, o băutură rafinată cu gust divin!

Persoanele care adoră băuturile rafinate cu gust dulce și înnobilate cu puțin alcool, pot să pregătească acasă un lichior delicios de smochine. Are un gust deosebit fiind o băutură rafinată și cremoasă cu o culoare plăcută.

Lichiorurile sunt adorate, în general, de partea feminină pentru că sunt slab alcoolizate și sunt foarte aromate. Se consumă, în general, în momentele de relaxare alături de familie și prieteni sau înainte de cină.

Dacă aveți și un smochin în grădină e cu atât mai bine pentru că fructele încep deja să apară și puteți sacrifica o parte dintre cele rezervate pentru dulceață să faceți o mică cantitate de lichior.

Lichiorurile au un conținut consistent de zahăr și alcool, se consumă în porții mici, așa încât nu pot afecta sănătatea. Dimpotrivă, specialiștii recomandă ca din când în când să te răsfeți cu o astfel de băutură, care poate aduce și o serie de beneficii organismului. Iar dacă e produsă de tine, cu fructe din grădina ta, băutura va avea o și mai mare valoare în fața prietenilor veniți în vizită.

Ingrediente:

    500 gr smochine coapte

    500 ml alcool rafinat de cel puți 45 de grade

    250 gr zahăr

    250 gr apă.

Modul de preparare:

Fructele necesită un timp de macerare în alcool. După această perioadă lichidul rezultat se amestecă cu un sirop de zahăr fiert și răcit. În funcție de tipul de fructe, durata de macerare a acestora poate fi mai mare sau mai scurtă.

Smochinele sunt fructe moi și suculente. Deci nu este necesară o durată foarte mare de macerare cum este durata pentru rețeta de lichior din nuci verzi. Pentru reușita unui gust deosebit al lichiorului este important este să alegi fructe cât mai coapte și sănătoase.

După ce ai ales smochinele cele mai coapte, clătește-le bine cu apă rece și scurge-le la fel de bine. Le poți lăsa într-o sită la scurs sau le poți șterge cu prosoape de hârtie. Taie codița smochinelor, care este mai lemnoasă, apoi cântărește-le. Proporția dintre smochine și alcool trebuie să fie de 1:1.

Taie smochinele în jumătăți sau sferturi, dacă sunt mai mari. Pune-le într-un borcan de sticlă cu capacitatea de cel puțin 3 litri. Dacă nu ai un borcan de o capacitate atât de mare poți folosi mai multe borcane mici.

Toarnă alcoolul peste smochine și închide borcanul cu capacul din dotare. Lasă-l în cămară la loc ferit de lumină pentru 7 zile. După acest interval de timp, fierbe un sirop din apă cu zahăr, respectând cantitățile indicate în lista de ingrediente. Lasă siropul la răcit și toarnă-l peste smochinele cu alcool. Mai lasă smochinele să se răsfețe și în amestecul de sirop cu alcool pentru încă 7 zile.

Apoi, strecoară deliciosul lichior de smochine printr-un tifon curat. Stoarce bine smochinele să îți lase toată aroma în lichior. Îmbuteliază lichiorul în sticle cu capace sau dopuri care se închid ermetic. Pune sticlele în cămară și lasă-le acolo două luni de zile, după care te poți răsfăța cu rafinata băutură.

Vizualizări: 12,228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: