Preţuri mici, investiţii majore la Peştera Muierii

Peştera Muierii din Baia de Fier, unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Gorj, este deja pregătită pentru sezonul estival. Deşi mai sunt circa trei luni până la vacanţa de vară, unităţile de învăţământ din judeţ au inclus în activităţile pentru „Săptămâna Altfel” vizite la Peştera Muierii. Autorităţile locale au finalizat investiţiile demarate anul trecut, însă preţurile au rămas neschimbate. Primarul Dumitru Turbăceanu speră ca şi în acest an zeci de mii de turişti să treacă pragul peşterii. Şi în timpul sezonului rece, acest obiectiv turistic s-a aflat în top datorită coloniilor de lilieci care se înmulţesc considerabil de la an la an.

Peştera este electrificată şi are o lungime de aproximativ 3.600 de metri, fiind dispusă pe 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervaţia speologică împărţită în două sectoare: sectorul de nord (1.500m) şi sectorul de sud (880m). La 40 de metri înălţime se află etajul superior amenajat pentru turişti cu o lungime de 573 m, ajunge până la lungimea de 1.228 de metri o reţea de diverticule foarte greu accesibilă. Peste 3000 de lilieci pot fi admiraţi pe traseul vizitabil, chiar şi în timpul sezonului rece.
Adevăratele atracţii ale peşterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încăperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare şi imaginea Stâncii Însângerate. Alte câteva atracţii sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice şi mistreţi. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre. Copiii care trec pragul peşterii rămân încântaţi de scheletul ursului de peşteră, mulţi dintre solicitând ghidului foarte multe informaţii despre Galeria Urşilor.

Investiţiile din apropierea peşterii, finalizate
Primăria Baia de Fier a finalizat lucrările de construcţie a podului de peste râul Galben. „Podul de la ieşire din Peştera Muierii era afectat de inundaţii în proporţie de 70-80%. Ca atare, a fost refăcut în totalitate. Podul cel vechi avea o deschidere de 8 metri, iar noul pod are o deschidere de 17 metri. Întreaga investiţie a fost suportată din bugetul local, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 500.000 de lei. Construcţia este finalizată, mai trebuie doar efectuate nişte marcaje pe pod”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier. De asemenea, a fost modernizată şi intrarea în peşteră, s-a amenajat tavanul şi s-au făcut pavaje din piatră. Anul trecut a devenit funcţional şi grupul sanitar modern, investiţie de circa 150.000 de lei.
În poieniţa de la ieşirea din peşteră a fost amenajat un spaţiu comercial, de unde  turiştii pot achiziţiona atât produse alimentare, cât şi suveniruri. În zona de agrement sunt amplasate şi nişte căsuţe pentru cazarea turiştilor. Deşi în zonă s-au făcut investiţii majore, taxele de intrare au rămas neschimbate. „Taxa de intrare este 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi pensionari. Beneficiază de gratuitate veteranii de război şi persoanele cu handicap. Intrarea în peşteră se face la ore fixe, pentru grupuri de minim 4 persoane, între orele 9.00-19.00 pe timpul verii. Peştera este deschisă tot anul, însă în perioada 1 octombrie - 1 mai ultima intrare se va face la ora 16.00”, a precizat primarul Dumitru Turbăceanu.

Vizualizări: 1,829

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: