Primar: Asistentele nu știu să facă testele rapide în școli

Au fost distribuite peste 20 de mii de teste rapide în școlile din județul Gorj, dar misiunea de a testa elevii care prezintă simptome specifice noului coronavirus este aproape imposibilă, în special în mediul rural. În multe localități, lipsesc cabinetele medicale școlare. Acolo asistentele comunitare ar trebui să ajute și să testeze copiii în cazul în care va fi nevoie. Acestea însă nu au fost instruite cum trebuie să procedeze și nimeni nu a mai făcut până acum un test rapid pentru depistarea infecției cu SARS-CoV2.

Deși oficialii Inspectoratului Școlar Județean Gorj au dat asigurări că au fost împărțite teste pentru Covid 19 în toate unitățile de învățământ din județ, vineri, la prânz, în comuna gorjeană Roșia de Amaradia nu ajunsese niciun test spre supărarea primarului. „Cred că suntem prea departe. Cine știe pe unde s-au rătăcit testele noastre. Am vorbit la școală. Nimeni nu a fost informat de așa ceva. Nimeni nu a primit niciun test”, a reacționat primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

În plus, și dacă ar veni, tot ar fi o problemă. „Nu ar avea cine să facă aceste teste în școli. E adevărat, noi nu avem cabinet medical, dar avem asistente comunitare, angajate la primărie. Ar putea să ajute, dar asistentele, dacă le întreb, ele nu au văzut niciodată în realitate un test. Doar în poze sau la televizor. Nu le-a învățat nimeni ce să facă. Le-au trimis de la Inspectorat un filmuleț pe telefon despre cum trebuie să facă acest test rapid copiilor. Am înțeles că acel filmuleț este în limba engleză. Asistentele mi-au spus că ele nu știu să le facă. E o mare problemă că nu le instruiește nimeni. Atunci degeaba le-am avea”, a mai spus primarul.

Vizualizări: 2,688

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: