Vânătorii numără animalele şi păsările sălbatice din Gorj

Reprezentanţii fondurilor cinegetice din Gorj au demarat o acţiune de evaluare a efectivelor de vânat. Cu alte cuvinte, vânătorii numără speciile de căprior, mistreţ, fazan, iepure sau potârniche. În baza datelor se va stabili cota de recoltă pentru anul acesta, pentru fiecare fond de vânătoare în parte.  

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj a demarat acest recensământ al efectivelor de vânat încă din luna ianuarie. „Ne-a ajutat foarte mult că a fost şi stratul de zăpadă şi observaţiile se fac mult mai bine când e strat de zăpadă, atât în baza urmelor lăsate de speciile de vânat, cât şi prin observaţii directe, la locurile de hrănire, locurile de habitat. La majoritatea speciilor, mai ales la speciile mari, mistreţ, căprior, avem efective optime şi nu putem să scădem sub acestea. Dacă sunt cazuri de mortalităţi sau braconaje într-un grad mai mare, ceea ce nu s-a întâmplat, intrăm în impedimentul că se reziliază fondul de vânătoare”, a declarat Sorin Birceanu, directorul AJVPS Gorj.

Mistreţi mai mulţi

Evaluarea se apropie de final. Aşadar, vânătorii ştiu cam cum stau lucrurile în ceea ce priveşte efectivele de vânat. Conform reprezentanţilor asociaţiei, anul acesta se constată o scădere a efectivelor de căprior, multe dintre animale fiind ucise în accidente rutiere. Circa 880 de căpriori au fost identificaţi. În schimb, la mistreţ se înregistrează o creştere. De la 500 de exemplare s-a ajuns la peste 860. Vânătorii spun că această creştere a fost influenţată de hrana în abundenţă, condiţiile climatice, dar şi de migrări. O uşoară creştere se înregistrează şi la iepure, fiind identificate circa 8200 de exemplare. Perioada de vânat a fost redusă cu o lună la iepure, pentru ca efectivul să nu scadă. A început prin noiembrie şi trebuia să se încheie în ianuarie. „Iepurele este şi o specie de vânat care este dorită de toţi membrii vânători”, a explicat directorul Sorin Birceanu.   

O creştere substanţială se înregistrează la fazan. Efectivele au crescut, poate şi pentru că, anual, AJVPS Gorj face populări pe fiecare fond cinegetic propriu. 4900 de exemplare au fost identificate şi alte 1900 la potârniche, acestea din urmă fiind mai rare faţă de anul trecut.

AJVPS Gorj are contractate 27 de fonduri cinegetice în judeţ.

Vizualizări: 1,813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: