Primăria pune gaz pe foc în scandalul „amenzi pe facebook”

Şapte gorjeni au fost chemaţi la Poliţia locală Târgu Jiu pentru a fi amendaţi, după ce au postat pe facebook comentarii negative la un filmuleţ în care o maşină a Poliţiei locale depăşea în viteză pe linie continuă. Viceprimarul cu atribuţii de primar Aurel Popescu susţine demersul Poliţiei locale şi spune tot pe facebook că astfel de sancţiuni sunt legale. A aflat asta consultându-se fix cu Poliţia locală, după cum mărturiseşte.

Şapte gorjeni au fost invitaţi la Poliţia locală Târgu Jiu, pentru data de 22 februarie. Motivul invocat în invitaţie este că prin comentariile postate la un video pe facebook au lezat „demnitatea şi onoarea” Poliţiei locale.

Consilierii locali din opoziţie au anunţat că vor cere explicaţii în prima şedinţă, poliţiştii locali fiind plătiţi să asigure ordinea publică pe străzi, nu să stea pe facebook. În schimb, Poliţia locală a primit sprijin de la viceprimarul cu atribuţii de primar Aurel Popescu. Acesta susţine într-o postare pe facebook că va începe o campanie de informare a publicului cu privire la riscurile pe care le implică o „conduită neadecvată” pe facebook. Iată postarea integrală a lui Aurel Popescu: „După ce am cerut lămuriri de la Poliţia Locală am decis ca începând de mâine să iniţiem o campanie mai amplă de informare şi prevenţie a populaţiei din Târgu Jiu cu privire la riscurile la care se supun cei care încalcă legislaţia în vigoare privind acţiunile și conduita în spaţiul public. Atenţie! Reţelele de socializare sunt declarate spaţii publice. Invitaţiile făcute unor persoane sunt emise în acest sens. Mai exact pentru a li se comunica posibile sancţiuni pe care le riscă în situaţia în care au o conduită neadecvată în spaţiul public. Reamintesc că până acum nu a fost sancţionată nici o persoană pentru acest tip de abatere. Respect dreptul la liberă exprimare aşa cum prevede art. 10 CEDO, cu tot cu obligaţiile ce decurg din legislaţia naţională şi europeană. Dezaprob abordările jignitoare, mai ales pe Facebook, unde unele persoane gândesc că pot face și spune orice fără să fie sancţionate. Precedentul există în mai multe judeţe din ţară“.

Interesant este că Poliţia locală s-a sesizat doar la comentariile negative în ceea ce o priveşte. Ziarul Pandurul a întrebat dacă instituţia are competenţă pentru sancţionarea milioanelor de injurii care circulă în aceste zile pe facebook la adresa lui Dragnea şi Iohannis, de exemplu, dar nu a primit răspuns. De asemenea, Poliţia locală a refuzat să ne pună la dispoziţie comentariile sancţionate şi să explice ce tip de postări sunt considerate ilegale.

Vizualizări: 5,090

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: