Primul summer-tubing la Rânca

Rânca începe să devină atractivă şi vara cu ajutorul unei instalaţii, summer-tubing. Inaugurată la începutul verii, instalaţia de la Rânca este prima din România, iniţiativa montării acesteia aparţinându-i celui care a inaugurat şi prima pârtie de schi în Rânca, Vasile Mitroi.

Primele instalaţii de acest gen au fost văzute de administratorul pârtiei de schi în Italia, de acolo fiind procurate de către Vasile Mitroi mochetele speciale pentru astfel de tobogane. „Occidentalii sunt specialişti şi au diverse astfel de instalaţii. Instalaţia am văzut-o în Italia, ei au inventat o mochetă specială cu care sunt căptuşite pârtiile pe care alunecă aceste camere speciale pe care se coboară”, a explicat Mitroi în ce constă acest summer – tubing care atrage în weekend sute de turişti pe ui în jurul pârtiei. Din aceeaşi mochetă cu care se căptuşesc toboganele se face şi pârtie de schi şi chiar există şi în România la ora actuală o pârtie artificială de schi, la Cavnic. Gorjenii de la Rânca se pot lăuda însă cu prima instalaţie de acest gen: „Noi avem însă marea satisfacţie că am fost primii din România care am făcut acest tobogan numit summer tubing. E o chestie nouă pentru turişti şi chiar vin să vadă despre ce e vorba. Am vrut să venim în sprijinul staţiunii pentru că deocamdată în Rânca nu este nimic pentru agrement de vară”, a mai precizat cel care a adus la Rânca această nouă instalaţie care s-a dovedit a fi ca un magnet pentru copii turiştilor care urcă vara în staţiune.

Nu există pericol de accidentare

Mocheta specială cu care e căptuşit toboganul este de plastic care are în compoziţie un lubrifiant şi are un fel de ace care se tocesc cu timpul şi elimină continuu lubrifiant. De la partea superioară  până la bază se asigură aceeaşi suprafaţă de alunecare necesară pentru acest summer-tubing. Vasile Mitroi spune că perioada în care suprafaţa se uzează este de zece ani: „Pentru o pârtie de schi perioada de uzură este de 5-6 ani dar aici, având în vedere ca se folosesc sezonier, perioada de uzare e de zece ani. De aceea în curbe sunt mochete speciale de slalom. Un astfel de tobogan poate avea o curba mai mare sau chiar 2-3 astfel de curbe acelea fiind mai spectaculoase. Rolul lor este să dea mai multă adrenalină şi senzaţii tari. Occidentalii pun în aceste curbe nişte maşini speciale care fotografiază copii instantaneu şi la ieşire apar pe un monitor unde îşi aleg pozele cele mai expresive. Per lângă faptul că se dau pe tobogan acolo pot să îşi cumpere îşi poze. De anul viitor vom avea şi noi aici acele maşini fotografice”.

Cei care au montat toboganul dau asigurări că nu există nici un pericol de accidentare şi nici nu au fost evenimente deosebite: „Nu există pericolul de a ieşi de pe tobogan pentru că acest culoar de alunecare are nişte laterale făcute dintr-o structură de rezistenţă acoperită cu mochetă specială pentru ca cel care alunecă pe tobogan, dacă atinge lateralele, se roteşte cu acel colac de cauciuc pe care este aşezat”. Toboganul urmează să mai funcţioneze până la căderea primei zăpezi locul său urmând să fie luat de pârtia naturală de schi. 

Vizualizări: 381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: