Profesorii intră în greva generală în prima zi de susţinere a tezei cu subiect unic

Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a nu vor mai susţine teza cu subiect unic la limba română din cauză că data de 5 mai este prima zi de grevă generală a profesorilor. 
Cele patru federaţii sindicale din învăţământ: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia ,,Spiru Haret,, Federaţia ,,Alma Mater,, şi Federaţia Educaţiei Naţionale au hotărât să intre în grevă generală pe 5, 13 şi respectiv 21 mai, zile în care elevii ar fi trebuit să susţină tezele cu subiect unic pe semestrul II. Hotărârea a fost luată de reprezentanţii sindicaliştilor în cadrul şedinţei care a avut loc la sediul federaţiei din Bucureşti. Timp de două ore, profesorii s-au sfătuit ajungând la concluzia că singura soluţie pentru rezolvarea problemelor este greva generală care ar putea avea ca efect chiar îngheţarea anului şcolar.
Vasile Mija, liderul FSLI Gorj ne-a declarat:,, Am hotărât de comun acord să nu mai acceptăm să fim terfeliţi de guvernanţi. Vom intra în grevă generală, marţi, ziua prevăzută în calendarul şcolar pentru susţinerea tezei la limba română. În cazul în care vom fi ignoraţi în continuare, toate cadrele didactice din ţară, începând de la educatoare şi până la profesor universitar vor fi în grevă generală si pe 13 şi respectiv 21 mai. În aceste zile atât elevii din învăţământul preuniversitar cât şi studenţii nu vor face ore. Federaţia ,,Alma Mater,, a făcut apel către profesorii universitari să nu susţină cursuri în nici o facultate din ţară.,,

Guvernul Boc va decide soarta eleviilor

Elevii nu vor avea posibilitatea să susţină nici examenul de bacalaureat şi admiterea în liceu şi facultate dacă Guvernul Boc nu va reveni asupra ultimelor decizii, soarta lor fiind în mâinile politicienilor, după cum a precizat Vasile Mija. Nemulţumirilor vechi ale salariaţilor din învăţământ li s-a adăugat şi decizia Guvernului de a efectua o rectificare negativă a bugetului de stat pe 2009, cheltuieliile de personal pentru învăţământul preuniversitar urmând a fi diminuate cu 811 milioane de lei. Aceasta înseamnă fie o micşorare a salariilor cu 8%, fie o disponibilizare în masă a peste 20000 de dascăli. Reprezentanţii profesorilor spun că nu s-a respectat procentul de 6% din PIB, iar cercetării s-a alocat cu 10% mai puţin ca anul trecut. În aceste condiţii se vor creea ,,analfabeţi pe bandă rulantă,, banii alocaţi nefiind proporţionali cu calitatea învământului.
În urmă cu aproximativ o săptămână Traian Băsescu, predintele României a cerut profesorilor să înţeleagă criza şi le a spus că salariile vor îngheţa în acest an. 

Elevii care nu vin la şcoală nu vor avea absenţe

Profesorii nu vor pune absenţe eleviilor care nu vor veni marţi la şcoală. De asemenea, cei care vor fi prezenţi în sălile de curs vor trebui supravegheaţi dar nu de profesorii ci de managerii care nu vor intra în grevă. 
Liderul FSLI Gorj a menţionat că toţi dascălii se vor prezenta la unităţile de învăţământ dar vor sta în cancelarie neintrând la ore. Profesorii vor pierde pentru această zi 4,5% din salariu. Dacă spiritele se vor calma orele de marţi vor fi recuperate şi dascălii vor fi plătiţi.

Părinţii nemulţumiţi de decizia profesorilor

Decizia profesorilor de a intra marţi în grevă generală i-a nemulţumit pe părinţi, care consideră că este nedrept ca problemele lor să-i afecteze pe copii. Reprezentanţii sindicaliştilor se scuză pentru situaţia creeată spunând că: ,,Singurii vinovaţi sunt parlamentarii, Guvernul ,,Boc,, şi politicienii în general care i-au dispreţuit pe dascăli în repetate rânduri, refuzând orice formă de negociere.,,
Mihaela Tănase, părinte, ne-a declarat:,,Nu mi se pare corect ca elevii să constituie un instrument de şantaj pentru profesori, copiii noştri suferă pentru greşelile altora. Să-şi rezolve problemele fără să se folosească de ei.,,
Anca Preda, părinte, a menţionat:,, Sper ca această situaţie să se rezolve cât mai repede şi să nu afecteze elevii din anii terminali.,, 


Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: