Zeci de hectare de porumb și mazăre, distruse de grindină: Nu mai avem nimic!

Zeci de hectare de culturi agricole au fost pur şi simplu distruse de grindina căzută în ultimele zile în judeţul Gorj. Culturile de porumb şi mazăre nu mai au nicio şansă de revenire, iar oamenii se uită neputincioşi cum producţia lor s-a dus pe apa sâmbetei.

Vremea capricioasă din ultima perioadă i-a lăsat pe mulţi cultivatori cu ochii-n soare la propriu. Zeci de hectare de mazăre şi porumb din Stăneşti au fost distruse de grindină, iar producţia din acest an nici nu mai intră în discuţie. Oamenii spun că au investit sume importante de bani, însă totul s-a dovedit a fi în zadar.

”Am cheltuit o grămadă de bani şi producţia noastră este deja compromisă. Anul acesta nu facem nimic. Nu avem nicio şansă. Am investit destul de mult. Circa 8 mii de lei numai pentru cultura de porumb, în afară de mazăre. Am în jur de 8 hectare de porumb şi 2 de mazăre”, a spus un cultivator.

Alţii mai speră ca statul român să le acorde bani, pentru ca o parte din pagube să fie acoperite. ”Anul acesta suntem compromişi. Şi la porumb, dar şi la fructe. Dacă se poate să ne despăgubească ar fi bine, dar cred că speranţele sunt slabe”, a mai spus un al cetățean.

Gimi a lucrat în străinătate mulţi ani şi s-a întors în comuna natală pentru a se ocupa de agricultură. Acesta spune  cu dezamăgire că nu este o idee tocmai bună, iar în astfel de condiţii nu poate avea câştiguri. În anii trecuţi reușea să facă circa 20 de tone de porumb şi mazăre, anul acesta nu va mai face nimic.

”Putem spune că 100% este distrusă. Nu mai putem face din ea. Uitaţi cum arată! Nu mai avem decât să o cosim. Am fost în străinătate o perioadă de vreo 6 ani şi am zis să vin acasă să încerc să fac agricultură. Se pare că agricultura la noi este o pierdere de vreme”, a spus acesta.

Şi solariile au avut de suferit. Un cultivator ne spune că folia de pe solar s-a rupt, iar costurile pentru reparaţii nu sunt deloc mici.

Primarul din localitate spune că sufrafeţele afectate sunt destul de mari şi aşteaptă sprijin din partea statului. ”Pagubele sunt destul de mari la nivel de localitate, ţinând cont că la noi în comună sunt suprafețe mari de culturi agricole. Sunt mulţi care trăiesc din această preocupare. Au venit de la Prefectura Gorj, au constatat că sunt pagube mari. Momentan nu aven niciun semnal că am putea fi sprijiniţi”,  spune Constantin Bicheru, primarul din Stănești.

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Gorj susţin că se fac vizite în teren şi aşteaptă solicitări din partea cetăţenilor. ”Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă primesc cererile de la cetăţenii afectaţi. Singura măsură care i-ar ajuta pe cetăţeni este să îşi asigure culturile”, a afirmat Valentin Priporeanu, directorul instituției.

La un hectar de porumb, anul trecut, un cultivator reuşea să facă 8 tone de recolta, iar la mazăre producţia se ridica la 3,5 tone /hectar. Anul acesta, în localităţile afectate, producţia va fi de trei ori mai mică.

Vizualizări: 4,560

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: