Protest al cetățenilor din Slobozia: Nu mai rezistăm, trebuie să se facă ceva

Mai multe persoane din cartierul Slobozia din municipiul Târgu Jiu au protestat, joi după-amiază, în fața primăriei. Oamenii au ajuns la limita răbdării din cauza mirosului greu de suportat de la groapa de gunoi din zona respectivă. Cetățenii nu sunt la prima manifestare de acest gen, încercându-se de nenumărate ori să fie găsite soluții.

Un nou protest, o nouă încercare. Asta au făcut câțiva localnici din cartierul Slobozia din municipiul Târgu Jiu. Adevăratul lor coșmar este groapa de gunoi din zona în care locuiesc, iar mirosul este inamicul numărul unu. Au făcut multe sesizări și apeluri, însă problema nu a fost rezolvată nici până acum. Astfel, au luat decizia de a protesta în fața Primăriei Târgu Jiu în speranța că vor fi auziți.

Mădălina Șarapatin, o localnică din Slobozia, spune că nu se mai poate locui acolo, cel puțin pe perioada de vară. ”Vin tirurile și se pun tot mai multe gunoaie acolo. Vrem să nu se mai aducă și alt gunoi din afara județului. Toți spun că sunt implicați și că vor da sancțiuni, ne-am săturat. Acest plan de gestionare a deșeurilor prevede atragerea de fonduri europene. Nu cred că se va mai putea face acest lucru, cred că este tardiv. De asta ne ducem în fața Primăriei Târgu Jiu, tocmai că poate prin Hotărâre de Consiliu Local să oprească aducerea gunoiului din alte județe. Eu la vară nu mai pot locui, iar cei care au fost puțini afectați, anul viitor vor fi cum am fost eu anul acesta. Trebuie să se suspende și autorizația de funcționare până la remediere problemelor”, a spus Mădălina Șarapatin.

Directorul Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, spune că amenzi au fost acordate tot timpul, fiind acordat un nou termen. ”Problematica mirosului este una complexă care este greu de combătut. Programul de măsuri pe care și l-a propus operatorul a fost verificat de către comisarii de mediu, însă nu a produs efectele pe care le așteptam. După data de 15 noiembrie, s-a făcut o nouă reevaluare și s-a stabilit un nou program de măsuri ce trebuie îndeplinit până la sfârșitul lunii ianuarie. Pentru toate non conformitățile constatate de către noi până în acest moment, vreau să vă spun că în ultimele șase luni s-au aplicat sancțiuni de peste 250 de mii de lei, fiind aduse și noi măsuri ce trebuie să fie respectate”, a spus Gheorghe Sanda.

Noul director al Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj, Mircea Chimerel, spune că au fost luate probe din zona respectivă, recunoscând faptul că există probleme în zona respectivă: ”Atât noi, cât și ei fac aceste analize a apelor uzate. Depozitul se încadrează în limitele autorizate. Problema apare atunci când plouă mai tare. Atunci au loc deversări necontrolate de ape uzate în Pârâul Iaz. Acest lucru îl fac în timpul liber, noaptea sau în weekend, când nu putem noi să îi vedem. Am solicitat creșterea capacității de stocare și epurare. Au mai luat anumite module. Au primit o amendă din partea noastră pentru depășirea cantității, valoarea fiind de 800 de milioane de lei vechi”, a spus Mircea Chimerel, directorul SGA Gorj.

Luis Popa, șeful Serviciului de Gestionare a Deșeurilor Gorj, spune că știe foarte bine problema, dar și că se implică în rezolvarea acesteia: ”Am și eu o vină morală, tocmai că am condus acest depozit. Îi înțeleg pe cetățenii din zona respectivă și sunt momente în care miroase chiar până la mine acasă. Știu de aceste probleme și țin legătura în permanență cu cei de la conducerea depozitului. Tot ce au promis că vor face până pe data de 15 noiembrie au făcut, dar măsurile nu au dus la diminuarea mirosului. Au adus chiar și un aparat, dar nu a funcționat. Urmează ca în perioada următoare să găsească alte soluții pentru rezolvarea acestei probleme. Sunt măsuri ce trebuie să le ia în perioada imediat următoare”, a spus Luis Popa.

La acest depozit ecologic din Târgu Jiu ajung undeva la 53.000 de tone de deșeuri pe an, din județul Gorj, iar diferența de până la 100.000 de tone vine de la Alba Iulia.

Vizualizări: 1,542

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: