Protest în curtea spitalului. Asistentele ameninţă cu „demisii în masă”

Zeci de asistente şi infirmiere au protestat timp de o jumătate de oră în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Cadrele medicale s-au arătat nemulţumite de faptul că sporul pentru gărzi va fi înjumătăţit. Unele dintre asistente sunt decise să-şi dea demisia, dacă nu vor găsi înţelegere la guvernanţi.

A fost protest spontan la Spitalul 700. Aproximativ 70 de asistente şi infirmiere au întrerupt lucrul joi, la ora 10. Au ieşit în curtea unităţii medicale unde şi-au strigat nemulţumirile. Au strigat „Sporuri egale” sau „Plătiţi-ne banii!”. 

Asistentele şi infirmierele sunt nemulţumite că sporul pentru gărzi va fi redus la jumătate. „Lucrez la Secţia Neurologie. În fiecare noapte, în tura a treia, este o singură asistentă la peste 90 de bolnavi. Noi primim bolnavul, noi îl ducem la tomograf, noi spălăm scările, holurile, noi facem de toate. Cum să te descurci singură cu atâţia bolnavi? În tura a doua, este o asistentă cu o infirmieră tot aşa la 92 de pacienţi. E normal aşa ceva?”, s-a întrebat o asistentă.

„Renunţăm la gărzi”

Asistentele sunt dispuse să-şi caute alt loc de muncă în cazul în care nu se va reveni asupra sporului de gardă. „Nu suntem plătite pentru gărzi, nu le mai facem! Noi, sâmbăta, duminica, muncim. Nu stăm degeaba. Ajungem să muncim acum pentru mai puţin de 10 lei pe oră în weekend? Şi nu mai vorbim de dreptul de a ne lua liber. Să ne luăm o zi liberă măcar dacă tot ne-au redus sporurile la jumătate. Noi suntem dispuse să renunţăm la gărzi dacă nu vom fi plătite”, a fost semnalul altei asistente.

„Eu sunt decisă să-mi dau demisia dacă nu se face ceva cu aceste sporuri. Să se remedieze problema, pentru că altfel se vor trezi cu demisii în masă”, a fost avertismentul unei asistente.

În plus, mai spun protestatarii, condiţiile de muncă sunt dificile în unele secţii pentru că se lucrează cu sânge contaminat. „Eu voi contacta un avocat şi vreau să depun plângere pentru atentat la sănătatea cadrelor medicale. Nu e normal ca acelaşi om, în acelaşi loc, să lucreze cu SIDA, apoi să vină pacienţi să le fac un vaccin antirabic. Nimeni nu e conştient că eu, cu aceleaşi mâini cu care am umblat cu sângele bolnav, vin să fac injecţie. Nu e normal aşa ceva. Cred că numai la Târgu Jiu se întâmplă aşa ceva”, a spus o altă asistentă.

Sporul de gardă, „ciuntit”

Sporul de gardă pentru sâmbătă şi duminică a fost redus de la 100% la 50%, iar cel din timpul săptămânii, de la 50% la 25%. „Noi am găsit soluţii să dăm, în această lună, aceleaşi salarii ca în luna februarie. Nu ştiu de ce au protestat asistentele, pentru că eram plecat din spital. Când am fost anunţat şi am revenit în spital, nu am mai găsit pe nimeni în curtea spitalului la protest. Vom avea noi discuţii să găsim soluţii să nu piardă nimeni bani”, a explicat Gigel Capotă, directorul spitalului.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cosmin Popescu, spune că regulamentul de sporuri va fi reanalizat de Guvern şi, oricum, va avea grijă ca niciun salariat al spitalului să aibă de pierdut la salariu. „În Spitalul de Urgenţă Târgu Jiu nicio categorie profesională nu a avut de pierdut în martie faţă de februarie. Am aplicat un regulament prin care se încearcă reaşezarea unor categorii de sporuri, astfel încât să nu aibă nimeni de pierdut pe viitor. Am înţeles că de la nivelul guvernului s-a cerut o regândire a regulamentului de sporuri, astfel încât începând cu luna aprilie toate aceste categorii profesionale să fie reaşezate, ierarhizate aşa cum trebuie, astfel încât să fie o clasificare clară în interiorul spitalului, plecând de la personalul auxiliar până la medicii şefi de secţie. Vom sta de vorbă cu oamenii, pentru a le spune că guvernul are de gând să reanalizeze acest regulament de sporuri. Şi dacă nu apare, noi vom avea grijă să nu piardă nimeni la salariu”, a punctat Cosmin Popescu.

GREVĂ

Reprezentanţii Federaţiei SANITAS au anunţat că în 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, în 11 mai este programată o grevă generală, iar până atunci, în 26 aprilie, în Capitală va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni. Liderul SANITAS susţine că în urma aplicării legii salarizării unitare unora dintre angajaţi le-au scăzut salariile cu sume cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.

Vizualizări: 10,537

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: