Protest la Lupoaia. De la ce a pornit scandalul

Minerii de la Lupoaia au întrerupt, marţi, lucrul preţ de mai bine de o oră. Oamenii s-au revoltat după ce au aflat programul de sărbători: fără libere de Crăciun și Revelion, când se va lucra în trei schimburi. Minerii vor să aibă și câteva zile în care să stea acasă și au cerut să fie modificat programul de lucru, iar dacă oamenii vor munci de sărbători, să primească sporul de tură.

Nemulţumirea a pornit după ce salariaţii au văzut programul stabilit de Crăciun și Revelion. Chiar dacă mai au de recuperat multe zile pentru că au muncit mult și nici nu și-au luat tot concediul de odihnă, oamenii au aflat că sunt programaţi să vină la muncă. Toţi angajaţii au oprit lucrul timp de o oră și au cerut lămuriri de la șefii Carierei Lupoaia.

„Îi cheamă în ziua de Crăciun, toate schimburile. Au făcut o grevă. O oră nu au muncit. A venit directorul și a fost făcut programul. Și de Revelion vor să se lucreze tot așa, în trei schimburi. Voiau să cheme TESA de sărbători la muncă, dar s-au răzgândit. Am trimis adrese să nu văd picior de TESA aici că ei vor să-și bată joc de oamenii din producţie, să le rămână mai puţini bani. Oamenii vor să fie lângă familii de pe 24 până pe 26, dar și de Revelion”, a fost mesajul sindicalistului Nicu Bunoaica.

Miercuri vor fi purtate noi discuţii cu administraţia, iar salariaţii speră să beneficieze totuși de câteva zile libere în perioada sărbătorilor, mai ales că, în ultimele luni, au lucrat șapte zile din șapte. „Au spus că vor fi purtate discuţii la Divizia Minieră. Şi vreau să propunem spor de tură, 5,5% din salariu. Le-am cerut să dea acest spor. Să-l discute, pentru că oamenii aceștia merită. Au lucrat tot anul șapte zile. Ei aveau clasele cele mai mici. Ei erau consideraţi depozit de cărbune, la Lupoaia. Vreau să le dea administraţia acest spor măcar pentru luna decembrie. Personalul este puţin. Nu se gândește nimeni. Directorii fac petreceri acum la sfârșit de an”, a mai explicat sindicalistul.

Grevă generală

Bunoaica a readus în discuţie salariile mici pe care le primesc minerii. Susţine că nu va renunţa la greva generală anunţată pentru luna februarie în cazul în care administraţia nu va majora considerabil lefurile minerilor. „În luna februarie, va fi o grevă generală la Motru. Vom ajunge toţi cu salariul minim pe economie. Vom fi premieră. Mineri cu salariul minim, iar cei de la Metrorex au câte 8.000 de lei salariu. Vom cere dublarea salariilor sau facem grevă generală. Oamenii sunt foarte revoltaţi și mă bucur că s-au trezit la realitate”, a încheiat Nicu Bunoaica.

Vizualizări: 2,061

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: