Rânca: Pomana porcului la ceaun pentru turiști

Pomana porcului pentru turiștii care sunt în acest weekend la Rânca. Deși vremea nu este foarte prietenoasă și nu a mai nins așa cum sperau iubitorii sporturilor de iarnă, turiștii s-au bucurat să guste din preparatele tradiționale din porc și să asculte colinde și muzică populară.

Porcul a fost sacrificat la primele ore ale zilei. A fost pârlit cu paie, ca pe vremuri, și apoi tranșat. Pofticioșii au primit șorici gratis. Apoi au fost invitați la o porție de pomana porcului sau sarmale. "Este un eveniment foarte interesant. Chiar dacă a plouat noi ne-am bucurat. Am gustat șorici. A fost prima dată pe acest an. A fost foarte gustos", a spus un turist.

Producătorii din Novaci, Baia de Fier și Polovragi au adus la festival tot felul de bunătăti. "Eu am pregătit o mie de sarmale. Sunt pregătite în casă, făcute în ceaun, la foc domol, din porcul din gospodăria noastră", a spus unul dintre producători.

Pofticioșii au putut gusta și carne la garniță sau jambon preparat după rețete vechi. "Este lăsat la maturat o lună și jumătate în condimente. Cel mai gustos este dacă îl păstrăm cam un an. Un jambon are peste zece kilograme. Am pus un leu bucătura. Dar așa simbolic, că oamenilor le dăm să guste și leul să ni-l dea la anul", a mai spus un alt producător.

Ansamblul "Cheile Oltetului" din Polovragi a oferit apoi un spectacol de colinde pe cinste. "Chiar dacă a plouat și nu a nins, oamenii au petrecut cu noi, la pomana porcului, la spectacol. Sperăm ca va ninge duminică pentru că festivalul va continua", a declarat cabanierul Constantin Pănescu.

Festivalul Ignatului va continua, duminică, cu un concert oferit de Dan Helciug și Spitalul de Urgență. Festivalul se află la cea de-a doua ediție.

Galerie foto




Vizualizări: 1,599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: