Răuț - un securist de modă veche vs. Morega - un comunist prăfuit

Dan Ilie Morega pune paie pe foc în scandalul iscat pe Facebook între Ion Răuț – fost director în CE Oltenia și Sorin Boza – actualul director general. Răuț este un critic al managementului lui Boza, dar în postări a amintit numele lui Morega, de la care ar aștepta niște analize economice cu privire la intențiile actualului director de a face un parc eolian la Schela sau de a redeschide perimetrul minier Bustuchin. Morega spune că Răuț este doar un securist de modă veche, iar acesta din urmă îl cataloghează drept un comunist prăfuit.

Dan Ilie Morega este președintele Institutului de Analize și Investigații Publice și Politice. În această calitate obișnuiește să țină conferințe de presă pe diverse teme, de multe ori legate de starea economică a județului și implicit de activitatea Complexului Energetic Oltenia. Morega s-a arătat deranjat de faptul că Răuț a scris pe Facebook că așteaptă de la el analize pe tema înființării unui parc eolian la Schela, de către o firmă privată în parteneriat cu CEO, considerând că acesta a vrut de fapt să sugereze că are el vreun pact cu actualul director Sorin Boza. „Răuț este un securist de tip vechi care se dă mare specialist în probleme energetice și în probleme de natura eolienelor. Nu am făcut o analiză privind oportunitatea investiției, nu este treaba institutului, este obligația ministerului și a Complexului Energetic Oltenia. Răuț a vrut să iasă cu ceva în față, și-a pus ștampila de om lipsit de caracter. (...) Omului i s-a urcat la cap, un securist care îți bagă cuțitul în spate”, a spus Morega la Radio Infinit.

Răuț: O iau ca pe o glumă

Ion Răuț, în trecut un apropiat al lui Morega, îl ironizează acum, spunând despre el că își dă cu părerea despre „multiplele realizări” ale lui Boza. „Eu eram doar curios dacă domnul Morega susține această poveste cu eolienele. Că e doar o poveste. Am crezut că Institutul și domnul Morega au preocupări în legătură cu oportunitatea unor astfel de investiții. Dacă institutul este depășit de astfel de analize, nimeni nu-i cere să le facă. Observasem anterior că își dă cu părerea cu privire la multiplele realizări ale mandatului domnului Boza la CEO”, a spus Răuț. Fostul director a avut o replică și cu privire la faptul că a fost catalogat drept securist de modă veche: „Păi și eu ce să spun, că domnul Morega este un comunist de modă nouă? O iau ca pe o glumă. Probabil că o să am o discuție cu domnul Morega și o să ne salutăm așa, eu securist de modă veche, dânsul un comunist prăfuit”.

Ion Răuț a fost ofițer activ al DSS (Direcția Securității Statului) din 1981 până în decembrie 1989, după cum rezultă din CV-ul acestuia. A lucrat apoi trei luni la Ministerul Apărării și în continuare la Serviciul Român de Informații până în aprilie 1991. În mai 1991 și-a început activitatea ca șef remiză locomotivă la Regia Autonomă a Lignitului. La rândul lui, Morega a fost membru marcant al PCR, decorat de două ori cu ordinul Erou al muncii socialiste pentru activitatea sa ca președinte la Uniunea Judeţeană a Cooperativelor de Producţie, Achiziţii şi Desfacere a Mărfurilor Gorj.

„Era interesul dumnealui să ajung director”

Morega i-a recomandat lui  Răuț să-și aducă aminte cine l-a propus pentru o funcție pe care n-a avut-o niciodată în viața lui, cea de director de resurse umane la CE Turceni, și cine l-a ajutat atunci când nu mai avea bani nici de medicamente. Răuț recunoaște că a fost ajutat, dar spune că Morega a făcut-o din interes: „M-a ajutat să ajung director pentru că era nevoie de un director care să abordeze lucrurile la modul cum le-am abordat eu, la Turceni. Nu intru în amănunte, pentru că era chiar interesul dumnealui să ajung director acolo. Nu i-am cerut eu să ajung director la Turceni, ci dânsul m-a întrebat dacă mă angajez la o asemenea chestiune”.

Schimbul de replici de la Radio Infinit dintre Răuț și Morega vine după un conflict pe Facebook între Răuț și Boza, acesta din urmă dovedindu-se un mare admirator al lui Dan Ilie Morega. „A-l ataca pe domnul profesor Morega e rușinos, sincer! Aveți încredere în ce vă spun acum! E diferență mare, stimate domn, între dânsul și dvs., iar această diferență vine din genetica și eleganța fiecăruia!”, a fost o parte din postarea lui Boza.

Vizualizări: 1,943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: