Reacțiile nu contenesc să apară după violențele dintre copii: Erau ca o haită care ataca un individ mai slab

Imaginile care au ținut primele titluri în presa națională de două zile nu contenesc să stârnească noi reacții. Odată ce adolescenta de 14 ani, acuzată de lovire și alte violențe, dar și tâlhărie, a fost plasată sub control judiciar, specialiștii atrag atenția că ar trebui ajutată să înțeleagă cât de grave au fost faptele sale și sprijinită să se îndrepte. Un cunoscut medic psihiatru pentru copii din Târgu Jiu este de părere că fata ar avea nevoie de expertiză și tratament, dar și o perioadă de voluntariat într-un centru unde să ajute copiii mai puțini norocoși.

Violențele greu de închipuit care au avut loc între copii au scos la iveală cât de îngrijorător a devenit fenomenul de bullying și cât de grav este acest fenomen în rândul copiilor. Medicul psihiatru Laura Bîrdeanu a analizat imaginile apărute în spațiul public și care au șocat o țară întreagă și a ajuns la concluzia că adolescenta bătăușă are nevoie de o expertiză și de tratament de specialitate.

“Sunt șocante acele filmulețe și dăunătoare tuturor copiilor. Este dăunător faptul că se întâmplă și în fața unui bloc și nimeni nu sesizează autoritățile. Acea fetiță bătută nu a strigat după ajutor. Este de neînțeles. Nu mai vorbesc de agresoare. Ar trebui expertizată și obligată la un tratament de specialitate pentru că nu este sănătos psihic să faci așa ceva, să umilești un semen. Ar trebui să fie obligată să facă un voluntariat într-un centru unde trebuie ajutați copiii care nu au asemenea tupeu și au probleme, să învățăm empatia în practică pentru că, în teorie și acasă, nu se învață să fim empatici, să îi ajutăm pe ceilalți, să fim alături de ei, nu să-i umilim, să-i agresăm și agresiunea nu este bună pentru nimeni și în nicio situație. Asta trebuie învățat”, a explicat medicul psihiatru pentru copii, Laura Bîrdeanu.

Fata a dormit o noapte în arestul IPJ Gorj, apoi a fost plasată sub control judiciar. Chiar dacă este minoră, asta nu înseamnă că nu va putea fi trasă la răspundere pentru faptele extrem de grave de care este acuzată la o vârstă atât de fragedă. Legea prevede ca ea să răspundă penal dacă se va stabili că a avut discernământ în momentul în care a bătut cele două copile din Târgu Jiu.

Avocatul Eduard Lădaru s-a declarat și el șocat de cele întâmplate, dar a subliniat că astfel de fapte sunt grave și sunt pedepsite de lege mai ales dacă vorbim de incidente care nu sunt izolate. Reamintim că tânăra are până acum două victime: două fete de 12, respectiv 13 ani. Părinții lor au depus plângeri la Poliție.

„Între 14 și 18 ani, Codul Penal face două distincții. Unul cu privire la minorul între 14 și 16 ani care răspunde penal numai dacă se dovedește faptul că a avut discernământ în urma unei expertize. Iar minorul care a împlinit 16 ani răspunde penal conform legii penale. Indiferent de vârsta subiecților, răspundere trebuie să existe. Acolo, în imagini, nu vedem deloc chestiunea de moralitate. Vedem o haită care atacă un individ pentru că era mai slab decât ei. Nu există un mobil al faptei respective”, a adăugat avocatul Eduard Lădaru.

În cele 30 de zile cât se va afla sub control judiciar, adolescenta nu va avea voie să părăsească țara și nici să ia legătura cu vreunul dintre minorii implicați în cele două episoade violente. De asemenea, ea va trebui să meargă periodic la Poliție. Are acum două dosare penale în care este cercetată pentru lovire și alte violențe și tâlhărie.

Vizualizări: 2,691

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: