Recoltă record. Viticultor: Am struguri de 1,5 kilograme

Recolta de struguri se anunţă anul acesta una record, cel puţin pentru un gorjean din comuna Bălăneşti. Vasile Cochină, fost inginer la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Horticolă Drăgoieni, are în cultura proprie de viţă de vie şi struguri care cântăresc până la câteva kilograme. De altfel, vremea din acest an a fost favorabilă pentru aproape toate soiurile de struguri.

Viile lui Vasile Cochină sunt încărcate cu ciorchini. Pentru că strugurii sunt atât de deşi, coacerea se produce mai lent. Viticultorul deţine în special soiuri de struguri din viţă nobilă, fiind printre singurii păstrători ai tradiţiei care era odinioară la nivelul comunei Bălăneşti.

Vasile Cochină spune că se anunţă o recoltă bună în ceea ce priveşte viţa de vie, mai ales pentru cei care au îngrijit-o aşa cum trebuie. „Producţia este foarte mulţumitoare, foarte bună, a fost un an propice producţiilor de struguri, mai ales la via nobilă. Dar, cu o condiţie. Să fi avut mare, mare grijă de ea. Pentru că în situaţia în care ne aflăm, am două soiuri, feteasca regală, soi alb, şi merlot, soi roşu, soiuri de mare producţie, care mi-au dat bătaie de cap de încă mă doare. Am făcut şase tratamente până la ora aceasta şi cred că m-a prins pe picior greşit la unul din ele, adică am tratat pe frunza udă, după o ploaie, şi la două săptămâni am găsit făinarea”, ne-a declarat Vasile Cochină.

Fostul inginer al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Horticolă Drăgoieni spune că anul acesta cel mai bine au mers soiurile de masă. „Am struguri de 1,5 kilograme la soiurile de masă. Eu am soiul Moldova. E un soi roşu, foarte gustos, crocant, plăcut şi de producţii foarte mari. Repet, am struguri de 1,5 kilograme, pentru mine este un record, nu ştiu dacă în alte părţi a mers mai bine altădată sau anul acesta. La mine a mers foarte, foarte bine, dar cu eforturi înzecite”, a explicat Vasile Cochină.

Localnicul din Bălăneşti spune că face vin pentru consumul propriu, iar strugurii de masă îi dă la centrele de valorificare. Strugurii încă nu s-au copt, fiind aproape de coacere soiurile Moldova şi Perla de Zala. Vasile Cochină spune că, atunci când va veni timpul, va vinde strugurii de masă la preţul pieţei.

Vizualizări: 3,935

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: