Gata cu terenurile nemuncite! O nouă cooperativă agricolă în Gorj

O cooperativă agricolă va lua naştere în comuna gorjeană Bărbăteşti. Cinci localnici s-au asociat şi vor să muncească terenurile lăsate de izbelişte. Autorităţile locale vorbesc inclusiv de posibilitatea înfiinţării unei plantaţii de cânepă în comună.

Este prima cooperativă agricolă din comuna Bărbăteşti. Cei cinci iniţiatori sunt tineri din localitate, până în 45 de ani, iar unii dintre ei au o vastă experienţă în domeniul agricol, deţinând animale şi terenuri pe raza localităţii. „S-au pus bazele unei cooperative agricole care îşi propune să adune terenurile din comuna Bărbăteşti şi să le muncească profesional. Câţiva cetăţeni din comună au pus bazele acestei cooperative agricole, acum este la Oficiul Registrului Comerţului. Am înţeles că au avut ceva probleme acolo, dar sunt rezolvabile şi în anii viitori sperăm că cetăţenii înţeleg că acest teren trebuie muncit, comasat, ca să putem scoate profit. Sunt două variante de lucru, ori cetăţenii vor da terenul în arendă la cooperativă, ori să-l muncească separat. Important este că o să colaboreze, că o să vândă. Una este să vinzi 10 tone de grâu şi alta este să vinzi o mie”, a declarat Adrian Mangu, primarul comunei Bărbăteşti.

Bărbăteşti Cooperativa Agricolă va pune în mişcare agricultura la nivelul comunei. În ultimul an, mulţi cetăţeni au solicitat autorităţilor înfiinţarea unei cooperative, dat fiind faptul că nu mai au posibilitatea să-şi muncească pământurile. Prin cedarea terenurilor în arendă, cetăţenii primesc o parte din producţia din anul respectiv sau contravaloarea acesteia. Şi cooperativa are de câştigat, deoarece poate obţine subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru suprafeţele preluate în arendă de la cetăţeni. Prin înfiinţarea cooperativei se vor crea la nivel de localitate şi câteva locuri de muncă. De altfel, autorităţile locale vorbesc şi de posibilitatea înfiinţării unei plantaţii de cânepă prin intermediul acestei cooperative. „Din discuţiile pe care le-am avut cu iniţiatorii acestei cooperative, se ia în considerare înfiinţarea unei plantaţii de cânepă. Fibra este foarte căutată în special în industria constructoare de maşini şi nu se prea găseşte pe piaţa de profil. Din reziduuri se pot face brichete pentru foc. Ar fi vorba iniţial de cultivarea acestei plante pe circa 10 hectare. Important este să nu mai avem în localitate ciulini şi terenuri înierbate”, a mai spus primarul comunei Bărbăteşti.

Vizualizări: 11,832

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: