Reţetă simplă de vinete umplute 

Este sezonul vinetelor şi este momentul ideal pentru a prepara vinete umplute. Este o gustare interesantă fiind un preparat cu gust bogat chiar dacă nu se foloseşte carne.

Un adevărat deliciu din legume este reţeta de vinete umplute preparate la cuptor. 

Ingrediente: 2-3 vinete medii; 2 roșii; un ardei gras; 2 cepe mici; 2-3 căței de usturoi; 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui; o lingură de ulei de măsline; 2 lingurițe de zahăr; sare, piper negru măcinat — după gust.

Mod de preparare:

Curățați baza fiecărei vinete, lăsându-i codița. Tăiați vinetele în jumătăți longitudinale, astfel încât fiecare jumătate să prezinte câte jumătate de codiță. Crestați superficial pulpa vinetelor. Apoi puneți-le în soluție salină și lăsați-le să se înmoaie timp de 15-20 minute, ca să iasă amăreala din ele. Scoateți-le din apă, storcându-le ușor și uscați-le puțin cu ajutorul prosoapelor de hârtie. .Ca să fie mai stabile, tăiați câte o fâșie subțire din coaja lor. Așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și ungeți-le cu ulei de măsline. Coaceți vinetele timp de 15-20 minute în cuptorul preîncălzit până la 200°C. Între timp pregătiți umplutura: tăiați ceapa în semilună şi tăiați ardeiul gras în cubulețe. Crestați coaja roșiilor, opăriți-le cu apă fierbinte și decojiți-le. Îndepărtați-le cotoarele și tăiați-le în cubulețe. Tăiați usturoiul în bucățele şi mărunțiți pătrunjelul.

Turnați uleiul de floarea-soarelui pe o tigaie. Adăugați ceapa și usturoiul. Prăjiți-le timp de aproximativ 5 minute, până se vor înmuia și vor deveni transparente, pe foc moderat, amestecând frecvent. Adăugați ardeiul gras şi prăjiți totul pe parcursul a încă 5 minute. Adăugați roșiile şi prăjiți totul până când se va evapora tot lichidul din tigaie. Adăugați sare și piper negru măcinat după gust, zahărul și pătrunjelul mărunțit şi amestecați. Gătiți umplutura timp de încă 2 minute. Scoateți vinetele din cuptor. Realizați câte o adâncitură în pulpa lor cu ajutorul unei lingurițe, oferindu-le forma de „bărcuțe”.

Umpleți vinetele cu umplutura de legume şi stropiți-le cu ulei de măsline.  Coaceți-le timp de încă 20-25 minute în cuptorul preîncălzit până la 200°C.

Vizualizări: 771

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: