Reţete inedite de murături de la o gospodină din Stoina

Toamna este momentul să ne gândim ce legume, fructe sau verdeţuri conservăm pentru iarnă, ce murături punem şi ce fel de dulceţuri facem. Unele gospodine vin cu tot felul de idei inedite pentru cămară şi nu mai merg pe reţetele tradiţionale. Este şi cazul Elvirei Dumitru din comuna Stoina. Femeia a găsit o metodă inedită de a combina legumele cu fructele, astfel încât să iasă nişte conserve gustoase.

 Elvira Dumitru este din Stoina, iar sezonul rece înseamnă pentru ea prilej de a duce la bun sfârşit cele mai ingenioase şi gustoase reţete. Doamna Elvira preferă în fiecare an să combine fructele şi legumele pentru a obţine un gust mai bun şi se laudă că toată lumea îi apreciază conservele. ”Gogoșarii umpluţi cu vinete este o reţetă combinată din două rețete. Am inventat-o. Vinetele marinate se prăjesc în ulei. Gogoșarii se opăresc într-o soluție formată dintr-un litru de oțet, 250 de ml de apă, un kg de zahăr și mirodenii. Vinetele se lasă la răcit și apoi se umplu gogoșarii cu ele, se pun căței de usturoi peste ele, se așează cu gura-n jos și se umple borcanul cu soluția în care i-am opărit pe gogoșari. Se consumă cam după o lună, ca să apuce să se macereze”, a explicat Elvira Dumitru, gospodină din Stoina.

După ce ne-a spus cum prepară gogoșarii umpluți cu vinete, doamna Elvira ne spune și rețeta de la ardeiul umplut cu struguri albi. ”Este o rețetă pe care o am de la o doamnă, colegă cu soțul, gogoșari umpluți cu struguri albi. Gogoșarii îi opărim în aceeași soluție cu oțet, zahăr, apă, strugurii îi spălăm, alegem boabele sănătoase, umplem gogoșarii cu boabele de struguri, punem foaie de viță și vișin ca să stea presați și umplem borcanul cu soluția în care i-am opărit. Sunt extraordinari”, a povestit doamna Elvira.

Zacuscă fiartă delicioasă

Nici la capitolul zacuscă nu s-a lăsat mai prejos și a pregătit pentru sezonul rece nu mai puțin de cinci feluri. Multe însă le-a și consumat în zilele de post. ”Eu am probleme de sănătate și vinetele în exces îmi fac rău. Din vorbă în vorbă am aflat o rețetă de zacuscă fiartă. Gogoșarii și vinetele le opăresc în soluție de apă, zahăr și oțet, mirodenii și miere. Le trec prin mașina de tocat, punem tuciul la încins și punem compoziția în el. Când încep să se încălzească punem ulei ca la maioneză, mestecăm într-un singur sens. Când iese uleiul deasupra o turnăm fierbinte în borcane și sterilizăm”, a spus Elvira Dumitru.

Soțul femeii, Pavel Dumitru, profesor de educație tehnologică în Târgu Căbunești, și-a făcut și el o afacere din pasiunea pentru cercetare. Povestea de succes a celor doi gospodari din Stoina o puteți urmări vineri seara de la 19 la Accent Tv, în cadrul emisiunii ”Despre noi, oamenii”.

Galerie foto




Vizualizări: 3,883

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: