Salariații Minprest Rovinari au rămas fără CCM. Din vina cui!

Situație delicată la Minprest Serv Rovinari, prestatorul de servicii al CE Oltenia. Salariații au rămas fără Contract Colectiv de Muncă, după ce administraţia şi sindicatele nu au ajuns la un consens. Doi sindicalişti din comisia de negociere au vrut ca în CCM să rămână articolul care îi protejează de eventuale concedieri colective. Directorul Gabriel Giorgi avertizează sindicatul majoritar că, în lipsa unui CCM, salariații nu vor mai primi nici măcar ajutorul de deces.

Contractul Colectiv de Muncă al salariaților Minprest Serv Rovinari expiră miercuri, 3 mai. Sindicatul Solidaritatea, care este majoritar la nivel de unitate, și conducerea societății s-au întâlnit de două ori până acum pentru a negocia un nou CCM. Din partea sindicatului sunt 7 membri în comisia de negocieri. Doar cinci au fost de acord să semneze documentul. Ceilalți doi membri, două femei care ocupă funcțiile de vicepreședinte în cadrul sindicatului, au refuzat să semneze, spune directorul Gabriel Giorgi. „Singurul lucru pentru care nu ne-am înțeles este faptul că două doamne care sunt în comisie au vrut să-și bage un articol în CCM prin care să fie protejate ca lider de sindicat. A fost prins în CCM-ul vechi, dar este o decizie a Curții Constituționale care spune clar, și le-am spus că nu are rost să băgăm articole care exced legii. Și nu au nicio importanță în instanță dacă se ajunge acolo. Din cauza asta CCM nu este semnat și, începând cu 3 mai, Minprest nu o să mai aibă CCM. Mai aveau drepturile acelea puține și sunt pierdute de salariați. Dacă au un deces în familie nu mai pot beneficia de ajutorul acela”, a declarat Gabriel Giorgi, directorul Minprest Serv Rovinari.

„Să ne gândim mai mult la oameni”

Chiar și colegii sindicalistelor dezaprobă atitudinea lor. „Era un articol unde spunea că membrii sindicatului reprezentativ nu pot fi dați afară, schimbați din funcție. Decât cele două au solicitat treaba asta, nu știu ce probleme au. Sper să ne gândim mai mult la oameni și mai puțin la alte interese. Un coleg de-al nostru, Miju Constantin, le-a și spus în comisie la cele două colege că lui îi e rușine să aibă protecție și oamenii să nu aibă”, a declarat Cosmin Bivolaru, președintele Sindicatului Solidaritatea Minprest.

Ce oferă conducerea Minprest

Noul contract de la Minprest este similar cu cel care tocmai a expirat, spune conducerea societății. Prevede acordarea de prime de sărbători și tichete de masă, dar numai în situația în care vor exista fonduri la bugetul unității. „S-a băgat un articol în CCM în care se spune că, în cazul în care situația financiară a unității permite acordarea tichetelor de masă, ne vom întâlni lună de lună și vom stabili atunci. Același lucru a fost și anul trecut. Atunci au semnat pentru că era articolul care le proteja pe ele. Un articol discriminatoriu”, a mai precizat directorul Gabriel Giorgi.

Pentru ca acest contract să fie valabil, documentul trebuie semnat de toți membrii comisiei.

Galerie foto


Vizualizări: 3,760

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: