Salată de castraveţi marinaţi 

Salata de castraveţi marinaţi poate fi preparată pentru consum imediat dar şi pentru a fi păstrată la borcane pentru iarnă. Este o rețetă minunată care permite folosirea castraveților „bătrâni”, cei pe care aţi uitat să îi culegeţi la timp din grădină. 

Reţeta de castraveţi marinaţi se poate aplica cu succes şi şi ca să conservați dovleceii, în același fel.

Ingrediente:

-2 kg de castraveți „bătrâni” (deja curățați);

-½ pahar de pătrunjel mărunțit;

-90-100 g de zahăr (½ pahar);

-100 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (½ pahar);

-90 ml de oțet 9% (½ pahar);

-o lingură rasă de piper negru măcinat (sau după gust);

-2 linguri rase de sare neiodată;

-o lingură de usturoi trecut prin presa de usturoi.

Volumul paharului este 200 ml. Dacă nu vă place mâncarea picantă, folosiți mai puțin piper negru.

Mod de preparare:

Curățați castraveții de coajă și tăiați-i în jumătăți longitudinale. Dacă semințele lor sunt mari și tari, îndepărtați-le cu ajutorul unei lingurițe. Apoi tăiați castraveții în jumătăți de semilună, cu grosimea de 1 cm.

Cântăriți castraveții curățați și tăiați şi puneți-i într-o cratiță. Adăugați pătrunjelul mărunțit, zahărul, uleiul rafinat de floarea-soarelui, oțetul, sarea, piperul negru măcinat și usturoiul trecut prin presa de usturoi şi apoi amestecați. Lăsați castraveții să se marineze pe parcursul a 3 ore la temperatura camerei, amestecându-i o dată la 45 minute. Transferați castraveții și sucul eliberat de ei în borcane sterilizate, umplându-le complet. Dacă v-a rămas o cantitate mică de castraveți, puneți-i într-o caserolă și dați-i la frigider şi îi puteţi servi peste câteva zile marinaţi.

Acoperiți borcanele cu capace sterilizate, fără să le închideți ermetic și puneți-le într-o cratiță înaltă, cu fundul tapetat cu o cârpă curată. Turnați apă rece în cratiță, astfel încât să acoperiți ¾ din înălțimea borcanelor cu ea. Sterilizați viitoarele conserve timp de 10 minute (pentru borcanele cu volumul de 500-550 ml) sau 15 minute (pentru borcanele cu volumul de 1 litru) din momentul clocotirii apei, pe foc mic.

Vizualizări: 993

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: