Sărbătoarea iei la Târgu Jiu şi Hobiţa. Programul complet al manifestărilor!

De Sânziene, pe 24 iunie 2017, Consiliul Județean Gorj, împreună cu Primăria Peștișani și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Asociația Națională a Antreprenorilor și Asociația „Flori de Ie” vă invită să participați la cea de-a doua ediție a Festivalului „RomânIA Autentică”. Anul acesta, „RomânIA Autentică” va avea loc, atât în Gorj - la Târgu Jiu și Hobița, cât și la Iași. Organizatorii principali ai evenimentului își propun să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.  

La Târgu Jiu, în Parcul Coloanei Fără Sfârșit, la ora 10.00, obiceiurile de Sânziene vor deschide marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. La fel ca și anul trecut, momentele artistice vor fi coordonate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. Sunt așteptați să participe sute de copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din localitățile județului, care se vor prinde într-o horă a iei sub semnul tricolorului.

În aceeași zi,  sărbătoarea va continua cu o serbare câmpenească la  Hobița, satul natal al lui Constantin Brâncuși.  În ziua de Sânziene, Hobița  vă așteptă cu expoziții și demonstrații ale meșteșugarilor populari, mâncare tradițională și multă voie bună.  Programul artistic va debuta la ora 12.00, iar pe scena festivalului vor evolua ansambluri din toate zonele județului, cum ar fi Ansamblul „Roua” din Cloșani, Ansamblul „Cânt și Joc” din comuna Peștișani, Ansamblul „Brâulețul” din comuna Bălcești, Ansamblul „Maria Apostol” din comuna Bâlta, Ansamblul „Liviu Dafinescu” din comuna Baia de Fier, Ansamblul „Flori de Joc” din comuna Țânțăreni,  Ansamblul „Altița Bărbăteștiului” din comuna Bărbătești,  Ansamblul „Cununița” din comuna Dănciulești,  Ansamblul „Bobocelu” din comuna Crușeț, Ansamblul „Brâulețul” din orașul Turceni, ansambluri și grupuri vocale ale Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu.

Spectacol de gală

În spectacolul de gală, vor urca pe scena Festivalului nume mari precum: Niculina Stoican, Maria Dragomiroiu, Nicoleta Voica, Veta Biriș, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Valentin Sanfira, Claudia Torop, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Marian Mendregoniu, Georgiana Bârsac, Natalia Gojanu, Roxana Croitoru, precum și alți invitați speciali din toate zonele țării.

Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” va străluci pe scena Festivalului „RomânIA Autentică”, programul artistic fiind coordonat de către Gheorghe Porumbel, la fel ca și anul trecut. Orchestra ansamblului va fi dirijată de maeștrii Marcel Parnica și Aurel Blondea, iar corpul de balet va fi coordonat de maestrul coregraf Valeriu Saraolu.   

Participanții vor avea parte de o sărbătoare a tradițiilor, iilor și meșteșugurilor populare românești, precum odinioară.

„La Iaşi, frumuseţea portului din trecut va putea fi admirată într-o paradă a costumului tradițonal pe traseul Palatul Roznovanu – Palatul Culturii. Pentru că ne-am dorit ca acest festival să aibă continuitate, dar și să devină emblematic în rândul manifestărilor de promovare a culturii și tradițiilor românești, Oltenia și Moldova îşi vor uni inimile sub semnul iei, într-o uriaşă horă a Sânzienelor. Nu uitați, biletul de intrare este IA! Hai să dăm mână cu mână la cea de a doua ediție a Festivalului RomânIA Autentică!”, anunţă organizatorii.  

Galerie foto


Vizualizări: 6,429

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: