Scandal pe împărțirea banilor în CE Oltenia. „Sunt sume ridicol de mici!”

Se fac calcule peste calcule în Complexul Energetic Oltenia. Se împart în jur de 90 de lei în medie angajaților care au fost nedreptățiți în ultimii ani la salariu. “Sumele sunt ridicol de mici”, atrage atenția liderul de sindidat Gabriel Căldărușe, care a dezvăluit că mulți șefi din minerit au tendința să le acorde și cui nu trebuie.

Până la jumătatea acestei luni, toate listele trebuie să fie gata și să se știe deja cine va primi câteva zeci de lei în plus la salariu. „Suma este una foarte mică. Vorbim de 20 de lei fond de promovare și încă 70 de lei brut în medie de fiecare salariat. E vorba de acei oameni care au fost promovați de doi ani încoace, dar nu au primit nimic la salariu. Se calculează pentru fiecare salariat și sporurile și sunt zone unde sporurile sunt peste 70%, suma se reduce și mai mult din punctul de vedere al bazei de caclul”, a explicat Gabriel Căldărușe, liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Când s-a ajuns la împărțirea banilor, au apărut și problemele. Se tinde, când se fac aceste calcule, să fie alocate sume în plus celor care nu ar avea acest drept. Cele mai multe astfel de nereguli au fost constatate în zona Rovinari, după cum a mai adăugat Căldărușe, la Târgu Jiu TV: „Modul de împărțire, e vorba de rezolvarea acelor salariați promovați și e clar că vor apărea nemulțumiri, se va încerca o armonizare cât de cât pentru că există discrepanțe foarte mari. Sumele sunt foarte, foarte mici. Cu toate acestea, cu excepția promovărilor, unde pot fi diferențe, am constatat la Rovinari că nu se respectă niciun principiu. În loc ca banii să fie distribuiți acolo unde trebuie, ținând cont că sumele sunt ridicol de mici față de necesități, există tendința de a mări sub formă brută mai mult, ceea ce este sfidător. Am avut o discuție cu președintele Directoratului despre această problemă. Am sesizat aceste aspecte. În ședința operativă cu acei conducători ai subunităților, președintele Directoratului a prezentat o situație și a spus ca lucrurile să fie corectate”.

Probleme în distribuirea acestor sume au fost semnalate și în zona Jilț. “La noi, la Jilț Sud, au fost 49 de colegi promovați de la 1 mai 2018, din care jumătate de la clasa 15C – 16C. E normal că acest fond nu s-a consumat. La Jilț Nord, au fost 86 avansați, dar au fost avansați de la clase superioare, 22, 23, 31 și acest fond s-a consumat. S-a propus ca fondul de la Sud să se mute la Nord. Noi nu am fost de acord cu așa ceva. S-au întrerupt negocierile. Conducerea nu ne-a băgat în seamă și totul este în aer”, a declarat sindicalistul Ion Popescu.

Vizualizări: 3,559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: