Scrob românesc. Rețeta tradițională veche de peste un secol

Scrob românesc este un preparat delicios și ușor de preparat. Această rețetă tradițională, veche de peste 100 de ani, nu ar trebui să lipsească din carnețelul cu bunătăți.

Scrob românesc - ce este și cum a apărut
Scrobul sau omleta (neologism împrumutat din francezul omelette) este o mâncare pe bază de ouă bătute și prăjite în grăsimi vegetale sau animale la care se poate adăuga în funcție de zonă și preferință brânză, smântână, șuncă, mezeluri și ierburi (mărar, pătrunjel, ceapă verde, spanac, sparanghel).

Istorie
Chiar dacă din cauza simplicității preparării ei se bănuiește că s-ar fi consumat din preistorie primele dovezi scrise există din timpul Imperiului Ahemenid ca predecesor al omletei cu ierburi Kookoo, fel de mâncare tipic iranian.

În antichitate, în prima carte de bucate care se păstrează în actualitate De re coquinaria, gastronomul roman Marcus Gavius Apicius prezintă rețeta Ova spongia ex lacte (scob de ouă cu lapte).

De asemenea conchistatorii spanioli au relatat în Crónicas de Indias că amerindienii consumau și vindeau tortilla de huevos (scrob de ouă), demonstrând că acest fel de mâncare exista și în Americi înainte de venirea europenilor.

Scrob românesc – Ingrediente:
 opt ouă

 unt, sare, piper și un strop de pătrunjel

 șuncă sau alte mezeluri

 brânză sau cașcaval (opțional)

Scrob românesc - Cum se prepara:
Rețeta este foarte simplă: se bat ouăle până la omogenizarea compoziției, se adaugă sarea și opțional brânză, smântână, șuncă, mezeluri și/sau ierburi. Vezi cum se pregateste scrobul romanesc AICI.

Vizualizări: 1,941

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: