Se împrumută la CAR pentru a-şi amenaja locuri de veci

Zeci de gorjeni se împrumută zilnic la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Oamenii se plâng că au pensii mici şi că nu le ajung banii nici măcar pentru medicamente. Majoritatea pensionarilor se împrumută pentru a-si rezolva problemele de sănătate, însă există şi persoane care vor să-şi amenajeze locuri de veci. Construirea locurilor de veci îi costă pe pensionari între 1.000 şi 3.000 de lei. Bătrânii spun că nu vor să-şi lase copiii cu datorii după înmormântare.

Peste 5000 de gorjeni au apelat împrumutat la CARP de la începutul anului şi până în prezent. Potrivit conducerii CARP Gorj, sunt foarte multe cereri pentru împrumuturile zilnice, în aceste situaţii acordându-se până la 3000 de lei. „În acest an am plătit un număr de 5334 de cereri cu 15.893.205 lei. Comparativ cu anul 2015, până la data de 31 august, pe anul 2016 am avut 5.184 de cereri pentru 15.413.805 lei, iar în anul 2015 am avut 5209 cereri, dar suma a fost mult mai mică, mai exact 13.246.355 de lei. Am avut zile în care am dat şi peste 200.000 de lei”, a declarat Iulia Cioplea, contabil şef CARP Gorj. Majoritatea pensionarilor se împrumută pentru rezolvarea problemelor de sănătate, însă există şi persoane care cer bani pentru amenajarea locurilor de veci. „Spre mâhnirea mea, tot mai mulţi pensionari vin şi se împrumută pentru probleme de sănătate. Chiar în şedinţa de vineri, sunt trei-patru cereri în care se solicită bani pentru cazuri extrem de grave. Se mai fac împrumuturi pentru cumpărare de lemne, pentru locuri de veci, pentru rate neachitate la bănci şi plata facturilor”, a precizat Iulia Cioplea. 

Vor să le uşureze viaţa copiilor

Vârstnicii sunt conştienţi că traiul devine tot mai greu de la o zi la alta şi se gândesc să-i scutească de necazuri pe copii, atunci când ei nu vor mai fi. Chiar dacă au pensii de câte 400-500 de lei/lună, iar banii nu le ajung nici măcar pentru medicamente, pensionarii vor să lase câte ceva în urma lor. „Sunt de 10 ani înscrisă la CAR, iar acum mă împrumut pentru necesităţi personale. Am o pensie de 515 de lei, din care 100 de lei dau pe tratament. Nu am altă soluţie decât să împrumut, iar aici dobânda nu este foarte mare. Mie îmi trebuie bani ca să fac cadastru la apartament”, a declarat Maria Lătăreţu, pensionară din Târgu Jiu. La peste 70 de ani, un bătrân din Târgu Jiu, se împrumută pentru a-şi ridica un cavou în Cimitirul Municipal. „Viaţa e grea, dar vin timpuri şi mai rele. Copiii rămân fără serviciu, nepoţii fac facultăţi şi stau acasă, trebuie să ne gândim şi la ce se va întâmpla când vom muri noi, care de bine de rău îi mai ajutăm cu o pensie. Eu am cam 900 de lei pensie, dar vreau să mă împrumut pentru a-mi face un cavou, nu vreau să-i las pe copii să dea din colţ în colţ când oi muri, iar atunci să mă blesteme că n-am o groapă unde să dea cu mine”, spune un pensionar.

Vizualizări: 298

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: