Secretele ciorbei de pește și mitul cu apă din Dunăre

Ciorba de pește este destul de rar preparată dar rămâne este una dintre cele mai gustoase mâncăruri din bucătăria românească. De regulă se prepară în zona Dunării și există mitul că ar fi mai gustoasă cu apă de Dunăre.


Nu există ciorbă de pește realizată diferit în funcție de zona țării iar mitul că se servește ciorbă de pește lipovenească, românească sau turcească este doar marketing pentru turiști. Foarte mulți oameni susțin că gustul delicios al ciorbei de pește vine de la apa din Dunăre. Ei bine și acest mit este fals, fiindcă apa este inodoră incoloră și insipidă.

Potrivit bucătarilor profesioniști, ciorba de pește autentică se prepară doar cu legume precum roșii, ardei, ceapă și cartofi. Orice este adăugat în plus va strica gustul rețetei originale. Nu există borș de pește, fiindcă ciorba este acrită cu oțet, ci nu cu borș de tărâțe. Așadar numele corect este ciorbă de pește, borșul fiind denumirea rusească a acesteia.

Pentru ca o ciorbă de pește să fie gustoasă trebuie folosite mai multe tipuri de pește. Bucătarii profesioniști și pescarii folosesc minim cinci tipuri de pește la realizarea ciorbei, atât pește gras cât și slab. După ce este curățat, în pește trebuie lăsat icrele, lapții și bășica pentru a da o savoare în plus ciorbei. Bucătarii profesioniști recomandă să fie folosit doar pește din Deltă sau Dunăre, fiindcă cel din crescătorii are alt gust din cauza alimentației.

Totodată, este indicat să folosiți pește proaspăt, deoarece cel congelat va da un cu totul alt gust ciorbei. La final ciorba de pește se drege cu oțet, sare și leuștean.

Vizualizări: 1,598

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: