Şefi noi în minerit! O carieră ar putea fi externalizată!

Sucursala Divizia Minieră (SDM) va fi reorganizată până la sfârşitul lunii ianuarie în trei exploatări miniere, susţin surse din companie. Sunt şi nume de directori vehiculate, printre care Daviţoiu, Dafinoiu sau Ungureanu. În acelaşi timp, se discută şi despre posibilitatea externalizării carierei mehedinţene Husnicioara, care ar cam rămâne pe dinafară, nefiind inclusă în vreuna dintre exploatări. Sindicaliştii din zonă spun că managerul CE Oltenia le-a cerut opinia în legătură cu această posibilitate.

Una dintre exploatările miniere s-ar coagula în zona Motru, comasându-se carierele Roşiuţa şi Lupoaia. Exploatarea ar putea fi condusă, spun surse din companie, de Mihai Dafinoiu în calitate de director, fost director de producţie la SDM, şi de Daniel Burlan, director pe partea tehnică, fost director general la SNLO. În ceea ce priveşte carierele de pe zona Mătăsari, Jilţ Nord şi Jilţ Sud, şi acestea vor fi comasate într-o exploatare minieră. Aici director ar urma să fie numit Ion Ungureanu, director electromecanic Radu Gugu, iar director de producţie Viorel Vulpe, acesta din urmă fiind actualul director al carierei Jilţ Sud.

Pe zona Rovinari s-ar mai înfiinţa o exploatare condusă de un director general, numele vehiculat pentru această poziţie fiind cel al lui Gheorghe Leşu Daviţoiu, fost director la CE Rovinari, iar director pe partea de producţie ar putea fi Ion Guran, fost director la cariera Roşia. Cu cariera Peşteana nu se ştie ce se va întâmpla. Discuţii sunt: fie să trecută la exploatarea Rovinari, pe principiu teritorial, fie la exploatarea Jilţ, pe motiv că au acelaşi beneficiar, Termo Turceni.

Reorganizarea SDM ar trebui să fie gata la finele acestei luni. Ce se va întâmpla cu directorii care nu vor mai primi posturi de conducere nu se cunoaşte deocamdată.

Ciobotărică ia în calcul externalizarea carierei Husnicioara

Cariera Husnicioara, care la acest moment are circa 580 de salariaţi, ar putea fi externalizată. Se parte că unitatea minieră nu va fi inclusă în niciuna dintre cele 3 exploatări miniere ce vor fi înfiinţate la nivelul SDM. Sindicaliştii din zonă spun că directorul interimar al CE Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, le-a vorbit de această posibilitate, explicând faptul că această carieră nu este rentabilă, având un cost de producţie ridicat. Sindicaliştii spun că au cerut schimbarea directorului, pe care îl acuză că nu a gestionat bine activitatea în carieră, şi că nu sunt de acord cu externalizarea. "I-am spus directorului CE Oltenia din start că nu o să agreăm varianta externalizării. Asta ar însemna să rămânem singuri şi să dispărem din minerit. Ar însemna închiderea carierei. Am discutat de asta în mare, nu amănunţit. Ne-a spus că dacă mergem tot la fel, are în intenţie să ne externalizeze. I-am spus: Domnule director, ca să faceţi treaba asta trebuie să daţi şanse. Daţi exploatării un conducător ca lumea. Că doar pentru asta am fost la dânsul, că aici e dezastru. A spus că ia în calcul cele spuse de mine, să dea şanse unui om care a mai fost sau care va fi şi după aceea să ia în calcul externalizarea. A spus că se mai gândeşte. Directorul de acum, Costel Mitroi, a dus Husnicioara în pragul prăpastiei. Costurile de producţie sunt enorme. Şi directorul general asta a spus, că ştie să facă analize", a declarat Victor Munteanu, lider de sindicat la cariera Husnicioara.

Vizualizări: 361

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: