Semi-eşec în sterilizarea câinilor din Rânca. Medicii voluntari au alergat după maidanezi!

Câţiva medici veterinari din România, dar şi din Anglia şi Germania, veniţi la Rânca vinerea trecută într-o acţiune de sterilizare gratuită a câinilor cu sau fără stăpân din staţiune, au avut marea surpriză să constate că trebuie să alerge singuri după patrupedele al căror bine îl voiau. Doar câţiva cabanieri le-au dat o mână de ajutor, asta în timp ce autorităţile au făcut ce s-au priceput mai bine, adică nimic, pe motiv că nu au ştiut despre această acţiune.

Acţiunea de sterilizare de la Rânca face parte dintr-un proiect derulat vara aceasta de o organizaţie non-guvernamentală care include mai multe destinaţii turistice din România. Rânca a reuşit să intre şi ea în atenţia medicilor veterinari voluntari, care au venit în staţiunea gorjeană vineri de dimineaţă cu mult entuziasm. Numai că în loc de cozile cu stăpânii câinilor de care sperau să aibă parte au fost primiţi de un vânticel rece şi cu mult interes din partea câtorva cabanieri, printre care şi şeful asociaţiei care reprezintă interesele. Constantin Pănescu le-a asigurat medicilor gratuit mâncarea de care au avut nevoie în cursul zilei doar în speranţa că aceştia vor mai reveni anul viitor.

„E puţin sub aşteptări pentru că dânşii se aşteptau ca aici să se stea la coadă, să fie oamenii care să vină cu câinii şi pisicii. Totul este gratuit aici. Până la urmă, asta e situaţia cu Rânca. E şi vina noastră, a proprietarilor, dar nu avem doar noi aceşti câini. Mulţi sunt lăsaţi de turişti din alte judeţe. Am văzut maşini inclusiv cu numere de Prahova care abandonau la intrarea în staţiune. Ei s-au aciuit pe lângă cabane, că mai primesc o bucată de pâine, un os, ceva şi au rămas aici. Când ceilalţi proprietari de cabane sunt plecaţi, toţi câinii se adună pe la noi, cei care stăm permanent aici pentru că avem structuri de cazare mai mari sau restaurante de la care miroase a mâncare, iar ei vin după miros. Noi, ce am putut am prins, ce nu, au scăpat. Din fericire nu îi atacă pe turişti şi asta cred că e o notă bună că nu s-au sălbăticit. Sunt totuşi foarte mulţi. Cât timp însă noi suntem sub două primării şi niciuna nu îşi dă interesul pentru noi, e clar că aici nu se va face nimic pentru dezvoltarea staţiunii”, declară Pănescu.

Sub aşteptări

Medicii nu s-au declarat supăraţi pe faptul că nu au primit sprijin din partea autorităţilor şi că au trebuit să meargă singuri printre cabane pentru a ademeni în special câinii fără stăpân. Maidanezii au venit la bucăţile de cârnaţi care le-au fost oferite, dar mulţi dintre ei au fugit în pădure când şi-au dat seama că li se pregăteşte ceva. Pe parcursul întregii zile, echipa de voluntari a sterilizat vreo 20 de câini şi câteva pisici. Ruth Osborne este implicată în campanii de acest gen în România de şase ani. A învăţat limba română şi metehnele autohtone.

„Avem un tur de zece locaţii. Acum suntem în Rânca. Oamenii vor să facă sterilizare, dar acum nu este nimeni să ne ajute. Vrem să strângem mai mulţi bani din donaţii ca să facem mai multă treabă aici. Putem face Rânca un exemplu în comparaţie cu alte locaţii sau oraşe din România. Am avut proprietari de cabane care au venit cu maşinile şi ne-au ajutat să prindem câinii prin staţiune. Am făcut ce am putut, dar am fi făcut mai mult şi mai repede dacă am fi avut sprijin mai mult”, a menţionat medicul englez. Pe parcursul zilei, aceasta le-a explicat turiştilor şi copiilor care au venit la ambulanţa amenajată cu toate cele necesare acestei acţiuni în ce constă proiectul şi cum pot fi protejate pisicile şi câinii de eventuale boli.

Exemplul de urmat

Acţiunea medicilor străini şi români a uimit-o până şi pe Angela Vintilescu, proprietara celui mai cunoscut hotel din staţiune, dar şi consilier local la Novaci. Ea spune că a discutat din timp atât cu reprezentanţi ai Primăriei Novaci, cât şi cu cei de la Baia de Fier, pentru a se asigura că nu se va întâmpla exact ceea ce s-a întâmplat.

„Eu aş zice că noi, ca cetăţeni, primar, consilieri, cu toţii avem de învăţat de la aceşti oameni care vin de la 3000 km care vin şi ne arată că se poate să nu avem această pacoste românească denumită câinele comunitar. Trebuie să fim cetăţeni nemţi, englezi, adică atenţi şi să ne implicăm, să nu mai stăm comozi în fotolii şi doar să bârfim. Turiştii ne-au sesizat prezenţa câinilor mai tot timpul. Nu le este deloc plăcut să se plimbe printre câini, ca să nu mai spun că în anii trecuţi s-a întâmplat şi mai mult decât atât. Au fost turişti agresaţi şi asta e complet neplăcut”, a spus Vintilescu.

 Reacţia autorităţilor

Primarul de la Novaci, Dumitru Leuştean, a dat asigurări că s-ar fi implicat în campania de sterilizare dacă ar fi aflat mai din timp de derularea acesteia la Rânca. El spune că de abia cu o zi înainte a auzit ceva despre acest subiect, motiv pentru care nu a avut timp să contacteze o firmă care să se implice în prinderea câinilor în mod autorizat!!! „Este de apreciat acţiunea, dar trebuia pregătită mai din timp. Trebuie să ai o firmă specializată, nu oricine prinde câinii. Din păcate sunt câini şi în Novaci şi Rânca. Dacă eram anunţaţi din timp puteam avea o colaborare cu o firmă specializată care să ne sprijine cel puţin pentru un număr minim. Cred că s-a ratat momentul acum din lipsă de informaţii. La noi nu a ajuns această informaţie mai din timp pentru că, altfel, am fi avut o reacţie pozitivă”, a dat asigurări edilul.

Vizualizări: 1,406

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: