Pregătiri la oraş pentru închiderea şcolilor de la sate

Școlile de la sate sunt sortite pieirii. Numărul de redus de copii face ca multe dintre unitățile școlare să nu-și mai aibă sensul în mediul rural. La Târgu Cărbunești, spre exemplu, autoritățile locale se pregătesc pentru preluarea elevilor din satele arondate oraşului atunci când unitățile în care studiază se vor închide. Pentru asta, mai construiesc un nou corp de clădire la cea mai mare şcoală din oraș.

Un nou corp de clădire va fi construit la Școala Gimnazială ”Gheorghe Uscătescu” din Târgu Cărbunești. Administraţia locală a obţinut finanţare prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru a realiza investiția. Fondurile alocate sunt de 450 mii lei. ”Având în vedere scăderea demografică de la țară, ușor, ușor toate școlile de la țară o să se închidă. Atunci pregătim aici, să avem săli de clasă, 25 de clase în toată unitatea școlară, să aibă fiecare sala ei, dar și patru laboratoare, de fizică, chimie, biologie și informatică în acest corp de clădire, plus o sală de festivităţi. Corpul nou va avea nouă clase, din care 4 laboratoare”, a declarat Dănuț Birău, primarul orașului Târgu Cărbunești.

În următoarele zile, autorităţile locale vor semna contractul de execuție cu constructorul desemnat prin licitaţie. Lucrările ar trebui să fie gata în 3 ani.

Copiii de la sate deja au început să se îndrepte spre unitățile de învățământ din mediul urban. De altfel, la Școala Gimnazială ”Gheorghe Uscătescu” sunt 25 de grupe de elevi care studiază în cele 23 de clase existente. Autoritățile locale sunt sigure că în mediul rural nu vor mai exista unități de învățământ. ”Înainte erau vreo 10 școli primare, acum sunt numai 4 în satele arondate. Și, probabil, în 4-5 ani o să dispară și acestea 4”, a mai spus primarul din Târgu Cărbunești.

Vizualizări: 2,910

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: