Sfințirea viilor, urmată de petrecere cu tocan și vin fiert

A fost petrecere în comuna gorjeană Bălănești și în acest an. Zeci de localnici s-au strâns să-l sărbătorească pe Sfântul Trifon, ocrotitorul livezilor și al grădinilor. Oamenii încă păstrează o tradiție veche de mai bine de un secol și participă la sfințirea viilor, apoi se petrec până seara. Vedetă a fost și tocanul gătit de oierii de pe Transalpina, care a fiert la foc domol ore întregi.

Mai mulți preoți au sfințit apa și au stropit vița de vie ca să fie recolta bogată și în acest an. „Sfântul Trifon este ocrotitorul viilor, pomilor, grădinilor și a tuturor holdelor. I-am cerut sprijinul, ca în fiecare an, Sfântului Trifon pentru întreaga comunitate și din acest motiv ne-am adunat aici cu mic cu mare, preoți și credincioși să-l comemorăm pe Sfântul Trifon”, a spus preotul Constantin Bălăeț.

Cel care s-a ocupat de eveniment a fost, și de această dată, viticultorul Vasile Cochină. A avut grijă ca tradiția să continue și susține că apa sfințită are efect asupra plantației. „Este cea de-a douăsprezecea ediție. Ne mândrim că mai avem puterea și vârsta să facem acest eveniment. Agheasma ne ajută, sigur că da. Anul trecut a fost un an mai slab, dar pentru cine a insistat și a avut grijă de culturi, a mers bine. Eu am avut producția moderată, nu slabă, nici bună. La pomi a fost mai prost. Eu sunt mulțumit de anul trecut”, ne-a mărturisit Vasile Cochină.

Chiar dacă vremea a fost mult mai plăcută decât în alți ani, Vasile Cochină speră ca aceasta să nu afecteze recolta din toamnă. Cea mai mare satisfacție a sa este că a reușit să ducă mai departe tradiția ce aproape fusese uitată în satul său. „Mă bucur că am reușit să strângem aici lume multă, lume bună. Este și vremea frumoasă. Este un obicei foarte vechi. Eu îl am de la bunicii mei care aveau multă vie nobilă. Aveau un hectar și ceva de vie. Aveam pivnițe pe deal și acolo ne adunam toți, veneau boieri cu trăsuri, urcau în deal și se petrecea lumea cu câte un berbec, lăutari”, a mai spus Vasile Cochină.

Localnici, preoți, oficialități au luat parte la eveniment. Slujba s-a încheiat cu o petrecere câmpenească de unde nu au lipsit sarmalele, varza cu șuncă de casă, vestitul tocan pregătit de ciobanii de pe Transalpina sau vinul produs în Bălănești. „Mă bucur că păstrăm această tradiție. Sunt onorat că are continuitate chiar dacă nu ne ajută clima. Sper să nu fie problemă din această cauză și culturile sper să fie pline de roade. Mai sunt câțiva producători de vin nobil pe raza localității, dar ușor, ușor, se simte depopularea satelor și este un lucru trist pentru noi. Sperăm să fie păstrată această tradiție și pe viitor”, a explicat și primarul localității Bălănești, Ovidiu Pungan.

Galerie foto



Vizualizări: 2,862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: