Și-au dat întâlnire la mormântul Ecaterinei Teodoroiu

Urmașii Ecaterinei Teodoroiu și actorii care au interpretat-o în filmul documentar realizat de publicistul Dorin Brozbă s-au întâlnit joi, 17 august, la mausoleul din Piața Prefecturii, acolo unde a fost înhumată eroina de la Jiu. Întâlnirea a fost organizată de Dorin Brozbă, care a dorit în acest fel să marcheze împlinirea a unui secol de la începerea luptelor de la Mărășești, unde plutonul Ecaterinei Teodoriu a intrat în luptă. 

La întâlnirea care a avut loc la mausoleul Ecaterinei Teodoroiu au luat parte: Luminița Dragomir, strănepoată de soră a eroinei, Aurora Catalina, stră-strănepoată de soră a eroinei, eleva Bianca Mitrică, interpreta Ecaterinei din perioada copilăriei în filmul documentar „Cătălina Teodoroiu, Eroina Poporului Român”, muzeograful Adina Cotogrogea, interpretă a eroinei de pe front în același film şi Dragoș Predoiu, cel care l-a interpretat pe sublocotenentul Gheorghe Mănoiu, prieten apropiat al Ecaterinei Teodoroiu. Prezenți au fost și Cristina Goanță, profesor de limba română, care a fost vocea din film a eroinei, dar și Pompiliu Ciolacu, vocea de pe coloana sonoră a filmului.

„Nu întâmplător ne-am întrunit astăzi, aici, la acest loc sacru al Gorjului și al țării. Astăzi se împlinesc 100 de ani de când plutonul Ecaterinei Teodoroiu a intrat pe aliniamentul de luptă din zona Mărășeștilor. După 3 zile, pe 20 august, plutonul a intrat în linia întâi de luptă, pe frontul de la Mărășești, iar în zona Muncel, pe Dealul Secului, în comuna Fitionești, în data de 22 august 1917, Ecaterina a căzut, eroic, în fruntea plutonului de soldați”, a declarat Dorin Brozbă.

Aurora Catalina, stră-strănepoată de soră a eroinei, este elevă la liceul care poartă numele eroinei, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.

Membrii familiei eroinei de la Jiu cer autorităților să se implice mai mult în promovarea Ecaterinei Teodoroiu și a faptelor sale de vitejie. „Se poate face mult mai mult aici. Nu am fost lăsați, nu am fost băgați în seamă. Drept urmare, nu suntem atât de cunoscuți. Nici nu ne dorim lucrul acesta, ne dorim doar să facem cunoscut numele pe mai departe, să rămână în istorie, pentru că au început în istorie să se scoată multe lucruri.  Sperăm să nu uite, pentru că a fost, totuți, o copilă care și-a jertfit viața pentru țară”, a spus Luminița Dragomir, strănepoată de soră a eroinei.  

Filmul, difuzat de TVR

Dorin Brozbă a realizat un film documentar despre Eroina de la Jii, care a fost lansat în primăvara acestui an. Filmul a fost prezentat în marile orașe ale Moldovei, inclusiv la Chișinău. Pelicula urmează să fie prezentată, chiar în data de 22 august, atunci când se împlinește un secol de la trecerea în eternitate a eroinei, de TVR 2 (ora 15.40), TVR Internațional (ora 21.30) și TVR Moldova (ora 22). Filmul are o durată de 42 de minute.

Galerie foto



Vizualizări: 1,886

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: