Şi cu afacerea pe butuci, şi cu dosar la DNA! Munca unui fermier a ajuns în cocina porcilor

A investit peste 3 milioane de lei în solarii, o fabrică de prelucrare a fructelor și legumelor și un depozit, dar nu a reușit decât să se aleagă cu un dosar la DNA și cu o producție de tomate pe care nu prea poate să o valorifice decât în cocina porcilor. Poate părea greu de crezut, dar, în câteva cuvinte, aceasta este povestea extrem de încâlcită a lui Vasile Toma, un gorjean din Crușeț care și-a riscat banii familiei într-o afacere cu care spera să dea lovitura.

Gorjeanul şi-a lăsat locul de muncă din străinătate pentru a ridica în gospodăria sa două solarii uriașe, de o jumătate de hectar, de pe care anul acesta a obținut câteva tone bune de roșii. Nu poate fi însă bucuros de producția respectivă pentru că nu are unde s-o valorifice. Așa a ajuns acum să dea roșiile la porci, deși s-a înscris în programul guvernamental prin care trebuia să primească o subvenție de 3000 de euro. „Când a fost să duc hârtiile la Direcția Agricolă pentru programul respectiv, am încurcat ștampilele, că am mai multe firme. În loc să pun o ștampilă rotundă am pus una triunghiulară. Știți cum e, stai toată ziua în solar, la căldură, rupi la buruieni, aduni la roșii, nu te gândești numai la ștampile. Eu sunt țăran, până la urmă, poate că trebuia să mă ajute cineva. Am fost refuzat însă cu actele și de aceea acum am zis că nu am decât să dau roșiile la porci. Vreo trei tone s-au stricat prin solar că nici nu am mai plătit oameni care să vină să le adune pentru că ce să fac cu ele? Atâta muncă și pentru ce? Eu continui să mai strâng din solar roșii doar așa cât să am la poartă la vânzare și pentru cât mănâncă porcii și pe alea le trec în registrul de producție pe care trebuie să îl prezint la Direcția Agricolă. L-aș întreba pe domnul ministru Daea, mie cine îmi semnează pentru producția asta, dacă eu dau roșiile la porci? Oricum, ministerul a greșit când a dat subvenții doar pentru roșii pentru că în acel moment toată lumea s-a orientat spre roșii, iar acum e o supraproducție. Să fi dat bani și pentru celelalte legume și să fi văzut atunci ce bine mergeau lucrurile”, spune Vasile Toma.

Corp de Control, DNA, anchete...

Problemele sale au ajuns însă până la urechile lui Petre Daea, care și-a trimis vineri Corpul de Control la Târgu Jiu, mai ales după ce și șeful Direcției Agricole Gorj, Dan Tănăsescu, a solicitat acest lucru. Cel din urmă spune că în cursul zilei de luni vor fi definitivate concluziile acestui control și le va putea face publice. El spune că atâta timp cât documentele prezentate de legumicultor nu erau în regulă, nu puteau fi înregistrate pentru a fi acordată subvenția de 3000 de euro în baza lor. Alți legumicultori din județ care au avut toate hârtiile în regulă și-au luat banii fără probleme, numai că pentru Vasile Toma lucrurile sunt și mai complicate decât par. El tocmai a fost trimis în judecată împreună cu mai multe persoane, inclusiv membri ai familiei sale, dar și un primar dintr-o comună doljeană, precum și alți funcționari publici, inclusiv unul care nu mai este acum în cadrul APIA Gorj. Toma trage ponoasele pentru că ar fi încasat ilegal subvenții APIA, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în special în zona Padeș. El spune însă că nu își face griji. „Cred că este al șaptelea dosar și nu mă sperii pentru că știu că am luat pământurile în arendă și le-am muncit. (...) Nu am făcut eu acele acte, dar voi dovedi la instanță că sunt nevinovat. Rămân cu gustul amar al experienței din țara aceasta frumoasă, unde dacă vrei să faci ceva prin muncă cinstită, ești dat repede la o parte. Când mă uit în urmă și văd că am cheltuit 32 de miliarde de lei vechi și nu m-am ales cu nimic, mă gândesc tot mai serios că locul meu e în afară. Mă așteaptă copiii acolo, ei muncesc pe salarii bune, că din salariile lor am plătit ratele la bănci, dar acum simt că nu se mai poate”, mărturisește proaspătul inculpat, anchetatorii neoferind deocamdată amănunte despre dosarul respectiv.

Galerie foto




Vizualizări: 11,694

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: