Situația adăposturilor de protecție civilă din Gorj. Primar: Nu te ajută cu nimic la ce tehnică militară este acum

Situație alarmantă în județul Gorj în ceea ce privește numărul adăposturilor civile care sunt puține, iar unele chiar neoperaționale. Curtea de Conturi a publicat recent un raport de audit realizat la nivel național cu privire la performanța privind adăposturile de protecție civilă. Datele oferite se raportează la sfârșitul anului 2023.


Potrivit informațiilor oferite în raportul Curții de Conturi la nivelul județului Gorj ar fi putea fi adăpostite 5.545 de persoane, dar capacitatea operațională este de  2.360 de locuri. La nivelul municipiului Târgu-Jiu ar fi 3.815 locuri dintre care capacitatea operațională este de 1.845 de persoane.


Cât despre populație, la acea dată se înregistrau un număr de 314.685 de locuitori în județul Gorj, iar în municipiul Târgu-Jiu 73.545 de persoane. 


Raportat la această populație, în Gorj sunt 73 de adăposturi publice de protecție civilă dintre care operaționale sunt 13 și neoperaționale 41. Dintre cele private operaționale sunt 6, iar 13 nu pot fi folosite.


 La nivelul municipiului Târgu-Jiu s-au numărat 46 de adăposturi publice dintre care 8 sunt operaționale și 25 neoperaționale, dar și 18 private din care doar 5 se pot folosi. 


Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul General pentru situații de Urgență sunt adăposturi civile în Târgu-Jiu, Motru,  Bumbești-Jiu, Târgu-Cărbunești, Turceni, Novaci, Țicleni, Cătunele, Fărcășești, Glogova, Hurezani, Mătăsari, Negomir, Roșia de Amaradia, Schela, Turcinești, Urdari și Turburea.  În 52 de localități dintre care două orașe, Tismana și Rovinari, nu există adăposturi civile.


Chiar dacă au adăposturi civile, primarii sunt sceptici în ceea ce privește protecția pe care o pot oferi în cazul unui conflict militar.


"Avem adăpost civil la primărie, care are în jur de 30 de metri pătrați. Va puteți imagina câte persoane încap aici. Mai au și cetățenii beciuri sub pământ. Este amenajat, are ușa metalică, dar îl avem doar așa ca să ne amăgim. Este gol, nu este depozitat nimic în el, are curent electric, dar să sperăm că nu va fi niciodată vreun conflict militar că nu te ajută cu nimic la ce tehnică militară este acum", a declarat primarul din comuna Turcinești, Ion Dijmărescu.


Există localități unde sunt realizate adăposturi civile noi, cum este cazul comunei Urdari, unde pot fi adăpostiți 100 de cetățeni.


"Avem adăpost civil la Căminul Cultural. Este subteran, e singurul din comună și a fost făcut când am făcut Căminul Cultural. E făcut de curând, are ușa din beton, este gol, nu avem nimic depozit în el, dar sperăm să nu îl folosim", a declarat primarul Mihai Calotă.

Galerie foto




Vizualizări: 1,282

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: