SJU Târgu Jiu: Peste 100 de gorjeni au primit tratament de urgență pentru AVC

Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu (SJU) acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut, fiind singura unitate din Gorj care poate face acest lucru. Din 2023 și până în prezent, peste 130 de persoane au beneficiat de această procedură salvatoare, aplicată în primele 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor.

Tromboliza este un tratament medical folosit pentru a dizolva cheagurile de sânge care blochează vasele și împiedică circulația normală. Acest tip de tratament este esențial în situații de urgență, mai ales în cazul unui accident vascular cerebral (AVC) ischemic, dar și în infarctul miocardic acut sau embolia pulmonară.

Tratamentul constă în administrarea intravenoasă a unui medicament special (de regulă, alteplază) care acționează direct asupra cheagului, dizolvându-l. Această intervenție poate face diferența dintre viață și moarte sau între o viață normală și una cu dizabilități permanente.

În cadrul Secției  Neurologie funcționează din 1 februarie 2024 Unitatea de Accidente Vasculare Cerebrale Acute (UAVCA), coordonată de medicul primar neurolog Cristina Căliman, cu experiență în Franța.

Noua structură sporește eficiența intervențiilor rapide, în contextul în care timpul de administrare a tratamentului în spital este sub media națională.
Succesul acestui program este susținut și de colaborarea cu Serviciul Județean de Ambulanță Gorj, care permite recunoașterea precoce a cazurilor de AVC .

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Târgu Jiu, au fost trombolizați un număr de 59 de pacienți cu AVC ischemic în cursul anului 2023, iar parte din ei au recuperat în totalitate deficitul neurologic, ca urmare a trombolizei. În cursul anului 2024, au beneficiat de procedura de tromboliză, 54 de pacienți, iar anul acesta  începând cu luna ianuarie și până în prezent, 19 pacienți au beneficiat de tromboliză în cadrul SJU.

Vizualizări: 637

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: