Speră la renegocierea planului de restructurare: "Nu ai cum să scoți CEO din sistem"

Planul de restructurare aprobat pentru Complexul Energetic Oltenia ar trebui să fie renegociat. O spune liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia. Gabriel Căldarușe a declarat, la un post local de radio, că nu poate fi respectat acest program mai ales că nu s-au ridicat nici parcurile fotovoltaice și nici grupurile pe gaze.

Cum nu s-au respectat termenele pentru noile investiții, Gabriel Căldarușe crede că nu se vor respecta termenele nici cât privește închiderea de capacități, atâta timp cât statul nu va avea cu ce să înlocuiască energia pe cărbune. 

"2026, mai sunt trei ani. Dar până se vor pune alte capacităţi de producere a energiei nu se închid. Trebuie grupurile pe gaz. E imposibil să fie construite până la acel termen. Mai sunt doi ani jumătate. Ca să fi fost construite până în 2026, deja acum ar fi trebuit să vedem nu fundaţia, ci stadiul fizic al construcţiei să fi fost de măcar 50%. La ora actuală, ar fi trebuit să avem acele parcuri. Din punctul meu de vedere, aceste lucruri se pot rezolva într-o negociere cu cei de la Comisia Europeană. Nu se pune nici un megawatt de energie în bandă în loc", a spus liderul SMEO.

"Nu ai cum să scoți CEO din sistem", crede cu tărie Căldarușe. "În 2027, un reactor de la Cernavodă va fi închis. În loc să intre producţie de energie în bandă, vor mai ieşi doi, trei ani cu această revizie de la Cernavodă. E clar că nu ai cum să scoţi din sistem CEO, dar lucrurile le vom vedea. Mai sunt trei ani, dar e o chestie naturală. Singura problemă care e cu adevărat şi ar trebui să ne nemulţumească pe toţi e că noi, ca ţară, avem un consum de energie din ce în ce mai mic. Asta arată că lucrurile nu merg bine deloc sub aspect economic, a mai spus Căldăruşe, într-o emisiune la Radio Infinit.

Vizualizări: 1,634

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: