Statul a luat în ianuarie 500 000 de euro de la bolnavii de cancer

Senatul a votat pentru eliminarea impozitului de zece la sută pe concediile medicale care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Decizia de a introduce această taxă a revoltat mai ales bolnavii de cancer care au mare nevoie de bani pentru tratamente iar jumătate din suma încasată de stat din această taxă a fost luată de la bolnavii de cancer.

Senatul a aprobat, la inițiativa liberalilor, eliminarea taxei pe boală pentru toată lumea. Modificarea, votată cu largă majoritate de senatori, urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților. 

Premierul Marcel Ciolacu susține în continuare că trebuie făcută o distincţie clară între salariaţii care își iau concediu medical pentru răceală sau dureri de spate şi bolnavii de cancer, gravidele și mamele care îşi îngrijesc copiii bolnavi.  „Au fost vreo 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat și am fost răciți. Trebuie făcută o distincție clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate. Cheltuielile cele mai mari sunt când este copilul foarte mic”, a spus premierul. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a afirmat că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Proiectul merge acum la Camera Deputaţilor - for decizional.

Parlamentarii USR au transmis într-un comunicat, că, în luna ianuarie, statul ar fi strâns din taxa pe boală peste 10 milioane de euro, 500.000 euro fiind luați de la pacienții care au cancer.

„Amânarea cu o săptămână a dezbaterilor pe această chestiune, așa cum au vrut PSD și PNL, a făcut ca 5.000 de mame să aibă venituri mai mici. Doar de la mame cu copii mici, de la bolnavi de cancer, de la persoane care se recuperează după accidente de muncă, statul a luat nu mai puțin de 2 milioane de euro. Restul, până la 10 milioane de euro, s-a luat de la pacienții cu alte tipuri de afecțiuni. Nu poți să pedepsești tu, stat, zeci de mii de oameni suferinzi că nu ești în stare să controlezi fraudarea banului public și abuzarea sistemului. În primul trimestru din 2023, autoritățile au efectuat doar 36 de controale, la peste 2 milioane de concedii medicale și a recuperat o sumă infimă de bani”, a precizat deputatul Oana Țoiu.

Introducerea, de la 1 ianuarie, a impozitării cu 10% a concediilor medicale, prin Ordonanță de Urgență, a fost criticată dur de asociaţiile de pacienţi.

Vizualizări: 839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: