Super-chef cu foc de artificii la stâna de pe Transalpina

Proprietarii stânei de pe Transalpina, amplasată pe muntele Ștefanu și transformată vara în popas pentru turiști, au petrecut de Sfântul Ștefan toată noaptea cu zeci de invitați. Marioara și Gheorghe Babu au pregătit un meniu bazat în exclusivitate pe carne de oaie. Petrecerea a fost organizată și pentru nepoțelul de cinci ani pe care aceștia îl au și care este născut de Sfântul Ștefan, numele lui, fiind, evident, același.

Petrecerea a început odată cu lăsarea serii la locuința pe care familia de ciobani o are la Novaci, într-un cort întins în curte oaspeții fiind protejați de frigul de afară. Nici nu au prea avut cum să resimtă temperaturile scăzute pentru că toată noaptea s-a cântat și s-a jucat, solistul Robert Târnăveanu, finul soților Babu, venind special de la Sibiu pentru a participa la petrecere. El a cântat și a jucat alături de ceilalți invitați, dar și de alți interpreți de muzică populară care s-au împrietenit de-a lungul anilor cu soții Babu.

La câțiva metri de cortul în care s-a petrecut toată noaptea au sfârâit pe foc ceaunele cu mămăliguță, sarmale și tocan de oaie, în timp ce pe grătar a fost pusă pastramă de oaie. „Am dorit să facem această petrecere și pentru că e final de an, dar și pentru că, avem un Ștefan în familie. Ca prin minune, noi suntem pe muntele Ștefanu de 50 de ani și nu am avut pe nimeni în familie cu acest nume. Cu cinci ani în urmă s-a născut Ștefănuț, exact de Sfântul Ștefan, și pentru noi e o mare bucurie. De asta am decis să îi chemăm pe toți cei care ne-au ajutat peste vară sus la stână și să petrecem un pic pentru bucuria acestei zile de Sfântul Ștefan”, a spus Mărioara Babu.

Soțul său, în schimb, a fost cu gândul tot la stâna pe care o știe în munte de o jumătate de secol și care acum e sub nămeți. „Mergem la primăvară la stână pentru că acum acolo e zăpada mare. Nici nu se pune problema să nu mă duc. Merg acolo de când eram de cinci ani, ca Ștefănuț al meu. Cât oi fi pe pământ mă duc la stână. Păcat că nu mai avem de sărbători zăpadă nici măcar aici la noi, la baza muntelui”, spune baciul care a văzut multe la viața lui.

Împreună cu musafirii săi, soții Babu s-au bucurat nu doar de horele de mână și de sârbele cântate de prieteni, ci și de colindele interpretate de aceștia. La miezul nopții, sărbătoritul de 5 ani a trebuit să sufle în lumânările de pe tortul ce i-a fost dedicat, iar apoi toți oaspeții au urmărit pe cer un foc de artificii.

Până în zori toată lumea s-a simțit bine, interpretul Robert Târnăveanu mărturisind că ori de câte ori ajunge de la Sibiu la Novaci vine cu mare drag la rudele sale de aici. „Mă simt bine aici pentru că aici sunt nașii mei. Simt o mare bucurie în suflet când vin aici cu soția. De data aceasta e prima dată când am venit și cu fetițele și ne-am simțit cu toții extraordinar. Să dea Dumnezeu să fie mulți ani de acum încolo astfel de petreceri și eu să pot veni să cânt pentru toți invitații nașilor mei”, a spus cunoscutul interpret de muzică populară.

Vizualizări: 4,294

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: