Tinerii sub 18 ani vor avea acces gratuit la muzee

Senatul a adoptat o lege specială care le oferă tinerilor sub 18 ani acces gratuit în cele mai interesante locuri din țară. Copiii și tinerii sub 18 ani vor avea acces la muzee și colecții publice de drept public aflate în subordinea autorităților publice locale și centrale.

Muzeele sunt instituții culturale și educaționale care oferă oportunități excelente de învățare, iar accesul gratuit la acestea ar încuraja tinerii să exploreze lumea artei, istoriei, științei și culturii. Această experiență ar putea încuraja curiozitatea și învățarea continuă, motiv pentru care autoritățile au luat această măsură. 

Muzeele păstrează cultura și patrimoniul național și global, motiv pentru care tinerii ar trebui să aibă acces gratuit la aceste instituții de cultură, se arată în proiectul de lege. Conform acestuia tinerii ar trebui să aibă acces la aceste resurse pentru a înțelege și aprecia moștenirea culturală a societății lor, precum și a altor culturi.

Mai mult, o vizită la muzeu este și o șansă de socializare pentru tineri, în contextul în care tinerii sunt foarte prinși de tehnologie și petrec foarte mult timp în fața ecranelor iar astfel de activități culturale sunt un impuls pentru cei tineri.

Dacă vor putea pătrunde în orice astfel de instituție fără niciun cost, autoritățile cred că tinerii vor face tot mai multe vizite în acest sens.

 „Accesul gratuit la muzee poate ajuta la reducerea inegalităţii sociale. Tinerii din familii cu resurse financiare limitate nu ar trebui să fie excluşi de la experienţe culturale şi educative importante din cauza costurilor. Muzeele pot promova integrarea socială şi diversitatea culturală. Prin oferirea de gratuitate tinerilor, se pot atrage persoane din diverse grupuri demografice, ceea ce poate contribui la promovarea unui mediu mai inclusiv şi deschis. De asemenea, muzeele pot servi ca locuri pentru discuţii şi dezbateri pe teme culturale, istorice sau sociale. 

Prin facilitarea accesului tinerilor la aceste instituţii, se poate promova implicarea civică şi conştientizarea problemelor actuale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii muzeelor şi a colecţiilor publice 311/2003 va fi supusă dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Vizualizări: 304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: